В Черни Вит ще се проведе III Национален и 41-ви общински фолклорен събор на народното творчество „От Тимок до Вита“

Реклама

На 27 и 28 август в тетевенското село Черни Вит ще се проведе III Национален и 41-ви общински фолклорен събор „От Тимок до Вита”. Той има конкурсен характер, а в него ще могат да участват фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи, представящи автентичен и обработен фолклор.

Официално събитието ще бъде открито на 27 август, от 10:00ч., на фолклорната сцена в центъра на селото. Ден по-рано на 26 август, от 19.30ч., отново на същото място, ще се състои концерт на Николета Николова. След приключването на двудневната конкурсна програма ще се състои награждаването, което е предвидено за 20.00ч. на 28 август.

Съборът е създаден през 1980г. от НЧ „Христо Смирненски 1925г.”, Кметство с. Черни Вит и ОУ „Георги Бенковски”, с. Черни Вит. Идеята е да се представят групи и състави от селото, но поради нарастващия интерес към събитието през следващите години, започват да се включват участници и групи от тетевенска община и Ловешки окръг, а в последствие и групи от цялата страна.

Реклама

Датата за провеждане на събора също не е случайна. През 1981год. хората от Черни Вит обричат селото на „Пресвета Богородица” и така всяка последна събота и неделя на месец август (около датата 28 август- Успение Богородично по стар стил) в Черни Вит се провежда събор. Той е притегателен център за ценителите на българския фолклор, както и за последователите на големия фолклорист – проф. Васил Стоин и неговия следовник и един от основателите на чернивитския събор – Марин Иванов – народен певец, майстор на песенния разказ.

Обнадеждаващ е фактът, че с всяка изминала година се забелязва участието на все повече млади хора, което е доказателство, че богатството на местните традиции и обичаи ще бъде съхранено и предадено на идните поколения.

Реклама