Кметът на Община Тетевен откри фолклорния събор „От Тимок до Вита”

Реклама

Българската народна традиция е мост между поколенията. Когато стоим на това място-сцената на село Черни Вит, събрани заедно три поколения, виждам, че този мост гради все по здрави темели. Нека заедно работим именно в тази посока да пазим и разпространяваме песните, музиката и танците на дедите ни, както и да работим в посока на създаване на нови, съвременно звучащи, носещи духа на новото време фолклорни песни и танци. Това каза кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева по време на откриването на III Национален и 41-ви общински фолклорен събор „От Тимок до Вита”.

На добър час на събора и нека след два дни се чувстваме удовлетворени, че сме открили новите пазители на фолклора и традицията, че нечий глас волно или неволно ни напомня за гласа на вечно живия Марин Иванов, отбеляза д-р Бояджиева.

На откриването на събитието присъстваха още председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, кмета на с. Черни Вит – Цветослава Христова, жители и гости на селото.

Реклама

След официалната част започна и конкурсната програма, която ще продължи два дни. По време на събора ще се чуят над 160 изпълнения от над 1000 участника от близо 70 населени места в България. Участие ще вземат фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи, представящи автентичен и обработен фолклор.

Съборът се организира от НЧ „Христо Смирненски 1925г.” и Кметство с. Черни Вит, с подкрепата на Община Тетевен.

Реклама