Над 1000 пазители на народното творчество взеха участие във фолклорния събор „От Тимок до Вита”

Реклама

От 27 до 28 август в тетевенското село Черни Вит се проведе III Национален и 41-ви общински фолклорен събор „От Тимок до Вита”. Съборът се организира от НЧ „Христо Смирненски 1925г.” и Кметство с. Черни Вит, с подкрепата на Община Тетевен.

Събитието бе открито от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Българската народна традиция е мост между поколенията, а когато стоим на това място-сцената на село Черни Вит, събрани заедно три поколения, виждам, че този мост гради все по здрави темели, отбеляза д-р Бояджиева. Тя призова всички да работят заедно в тази посока – да бъдат пазени и разпространявани песните, музиката и танците на дедите ни.

На откриването на събитието присъстваха още председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, кмета на с. Черни Вит – Цветослава Христова, жители и гости на селото.

Реклама

В навечерието на фолклорния събор се състоя изключително емоционален концерт на народната певица – Николета Николова. Тя зарадва малки и големи с невероятните си музикални изпълнения, съпроводени с народни танци, гайди и кръшни хора.

Няма по-подходящо начало за събора в Черни Вит от концерта на Николета, която изгражда своята любов към българската народна песен в местното училище, а първият й учител по музикално изкуство е Марин Иванов – създателя на събора „От Тимок до Вита“, каза д-р Бояджиева след концерта. Тя благодари на Николета за невероятната емоция и й пожела здраве и много бъдещи успехи.

През двата дни на конкурсната програма се чуха над 160 изпълнения от над 1000 участника от близо 70 населени места в България – фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи, представящи автентичен и обработен фолклор.

Всички участници получиха грамота за участие, а класираните на първите три места от всяка категория и възрастова група бяха отличени с дипломи и медали. Бяха връчени и пет Специални награди – от кмета на Община Тетевен, от председателя на Общински съвет, гр. Тетевен, от Кметство с. Черни Вит, от НЧ „Христо Смирненски 1925г”, с. Черни Вит и от Журито на събора.

Списък на наградените участници и състави – вижте тук.

Реклама