144 кандидати регистрирани за участие в изборите в РИК – Ловеч

Реклама

144 кандидати са регистрирани за участие в предстоящите на 2 октомври избори за народни представители, съобщи на пресконференция председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч Валентина Недялкова. Пълни листи от 10 души са подали само коалиция ГЕРБ-СДС, партия „Възраждане“ и партия „Русофили за възраждане на отечеството“. По един кандидат са регистрирали от „Национално движение Единство“ и „Коалиция за теб България“. Най-младият кандидат е на 22 години – от ДПС, най-възрастният на 79 години – от „Атака“. Съотношението мъже жени е 94 към 50, най-много са жените в листата на партия „Изправи се България“, а мъжете – на „Възраждане“ и ДПС.

До 3 септември е срокът за проверка на данните на кандидатите от ГРАО.

Регистрираните в РИК – Ловеч, кандидатски листи са 28 от 22 партии и 6 коалиции, само „Единна народна партия“ не е подала предложение. Предстои утвърждаване на бюлетината за гласуването.

Реклама

Избирателите в област Ловеч по предварителните списъци са 116 775. Разкрити са 262 секции в осемте общини, назначени са 2110 членове на избирателните комисии, като предстои тяхното обучение. Най-голямата секция е в с. Кирчево с 965 избиратели, а най-малката – в с. Славщица с 21. Създадени са на този етап три подвижни секции за хора с увреждания и карантинирани – една в Троян и две в Луковит. Разкрити са и в лечебните заведения – по две в Ловеч, Троян и Луковит и една в Тетевен. Образувани са и в Затвора – Ловеч, както и в домовете в с. Сливек и Върбовка. Избирателните секции, в които ще се гласува машинно, са 176, в останалите 86 вотът ще се дава с хартиена бюлетина.

На 17 септември изтича срокът, в който избирател може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес. Пак дотогава може да се заяви желание и за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания. Ако на територията на населеното място вече е назначена подвижна СИК, избиратели с трайни увреждания може да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия в срок до 26 септември.

Всички кметове на общини вече са издали заповеди за определяне на местата за поставяне на агитационни материали, както и места и ред за провеждане на мероприятия на открито и закрито.

Валентина Недялкова призова за спазване на правилата и за равни възможности за всички участници в кампанията да изложат идеите си за развитието на страната ни.

Организационно-техническата подготовка на изборите представи пред медиите зам. областният управител Росен Веселинов. Той обяви, че всички дейности се осъществяват много добре и в срок. Определен е техническият екип и е утвърден планът му за действие, обезпечена е работата на РИК. Поръчани са печатите с уникален знак за запечатване на помещенията, в които ще се съхраняват изборните книжа и материали, определени са служителите, които да ги получат. Изяснена е с общините необходимостта от торби и кутии за отрязъци. От миналата седмица вече пристигат в областната администрация изборните книжа, получени са удостоверенията за гласуване на друго място и регистрите към тях, като до момента са предадени на Априлци, Ловеч, Троян и Ябланица. Предстои получаването на останалите изборни книжа от Администрацията на Министерски съвет и бюлетините от печатницата, които да бъдат разпределени и предадени на общините.

Предизборната кампания започва утре.

Реклама