Д-р Мадлена Бояджиева откри второто издание на „Празника на домашните сирена“ в с. Черни Вит

Реклама

На 24 септември в село Черни Вит се проведе събитието „Празник на домашните сирена“. Това е второто му издание, което събра хора от цялата страна, предоставяйки им уникалната възможност да се докоснат до сирена, които не са на пазара, но съхраняват традициите и онзи дух от миналите поколения.

Организатори на събитието са Община Тетевен, Кметство с. Черни Вит и Цветан Димитров – производител на популярното Зелено сирене, със съдействието на доброволци от цялата страна, които милеят за запазване на традиционната храна като наше богатство.

Празникът бе открит от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която поздрави присъстващите и подчерта, че не е случаен фактът, че с. Черни Вит е домакин на събитието. Тук е домът на Зеленото сирене, което не е просто млечен продукт, а специален деликатес без аналог на Балканите, каза д-р Бояджиева.

Реклама

Тя отбеляза, че днешният празник ще ни направи свидетели на интересни демонстрации на приготвяне на сирена, на изложби, на дискусии и екологични практики. Кметът добави още, че събитието обединява в себе си различни по своя характер теми, но основната му цел е да се издирят и запазят традиционните сирена, които са застрашени от изчезване.

„Празникът на домашните сирена“ не е обикновено изложение, то е форум за обмен на идеи, за представяне на иновативни проекти и инициативи. Тук бита и традицията оживяват по един нов и специален начин, начин тясно свързан с миналото ни, завърши д-р Бояджиева.

Своите приветствия отправиха още Георги Събев – зам.-министър на земеделието, кметът на село Черни Вит – Цветослава Христова и г-н Цветан Димитров, който разказа малко повече за събитието и представи интересни детайли около неговата програма.

Сред присъстващите бяха още г-жа Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен, общински съветници, много жители и гости на селото, както и топготвачът – шеф Андре Токев.

По време на празника бяха изложени различни видове сирена, вино, мед, сол и всичко, което има отношение към сиренето. Всеки щанд имаше възможността да представи своя продукт и да каже в какво се крие неговата уникалност.

Тази година се проведе и Кръгла маса, чиято основна тема бе как хората да могат да приготвят храна в домашни условия и да я предлагат на пазара. Организираните „Изложба на български готварски книги от 19 и до средата на 20 век“ и „Млекарството в България“ запознаха присъстващите с великолепните традиции за направа на ястия от мляко, както и с това как са се появили българските сирена.

Бе направена демонстрация на приготвяне на прясно сирене от биволско мляко и кешкек – обредно ястие от района на с. Могилица и вероятно пренесено през 18 век от Армения. Бутеницата от село Лъкатник направи „премиера“ на Празника, а практиката за направа на сирене в стомна бе една от атракциите.

Посетителите имаха възможност да опитат сирена, приготвени от студенти в УХТ – Пловдив и да се срещнат с представители на Селскостопанска академия. Състоя се дегустации на меки сирена, от групата на крокмачите, от Северна и Южна България, на сирена със зеленчуци, билки и ядки. Българската асоциация на винените професионалисти организирали два мастъркласа за съчетаване на вино и сирене.

Реклама