Институциите в област Ловеч заявиха отлична координация и пълна готовност за провеждане на изборния процес

Реклама

Отлична координация с всекидневна комуникация и пълна готовност за провеждане на изборите на 2 октомври заявиха днес на работна среща институциите в област Ловеч. На нея бе обсъдено свършеното досега, както и предстоящите ангажименти за организирането на честни и прозрачни избори за народни представители.

Областният управител инж. Светослав Славчев изтъкна, че организационно-техническата работа по обезпечаване на изборния процес от страна на областната администрация върви по график и в срок. Обезпечена е работата на Районната избирателна комисия (РИК), изборните книжа от Министерски съвет са пристигнали в петък и от вчера се раздават на общините, хартиените бюлетини ще бъдат в Ловеч утре и в бърз порядък също ще бъдат предадени на общините. Предстои изготвяне на план за действие от страна на областната администрация за деня на вота с определяне на дежурни служители и техните задължения. Утре започва подготовката на помещенията за „Информационно обслужване“ АД – клон Ловеч, чийто директор Мариан Стоянов съобщи, че в момента се провежда обучение на операторите, които ще въвеждат данните в изборната нощ. 

Осигурена е физическа охрана на всички СИК, информира директорът на ОДМВР старши комисар Станислав Великов. 410 служители ще бъдат ангажирани в изборния ден, като целта е да бъде предотвратено извършването на престъпления. Създадени са мобилни групи за приемане на сигнали, които веднага след това ще бъдат подавани в прокуратурата. До момента сигналите за купуване на гласове са четири, съобщи по-късно на пресконференция Великов, те са отработени, неконкретизирани са и несъстоятелни, докладвани са на прокуратурата, както и едно досъдебно производство, по което за 24 часа е имало задържан. Цялата седмица в област Ловеч ще има засилено полицейско присъствие с участието и на Жандармерията, основно в района на Тетевен, Луковит и Угърчин. Дежурни екипи за  деня за размисъл и за изборния ден и екип за реагиране на сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите са сформирани и в ДАНС, съобщи директорът на териториалната дирекция в Ловеч Христо Христов, вече има сигнали, те са предадени на прокуратурата.

Реклама

Четири са и сигналите, постъпили в РИК, но те са за неправомерна предизборна агитация, обяви председателят Валентина Недялкова. Поставените на нерегламентирани места предизборни материали са премахнати. Тя съобщи още, че секционните избирателни комисии (СИК) в областта са 263, от тях четири подвижни – в Троян, Тетевен, Ловеч и Угърчин. Разкрити са СИК в лечебните заведения – по две в Ловеч, Троян и Луковит, и една в Тетевен, и в Затвора Ловеч, както и в домовете в Сливек и Върбовка. Със специализирани устройства ще се гласува в 176 секции (няма СИК с две машини), в останалите 87- с хартиени бюлетини. Карантини лица ще бъдат обслужвани от подвижните избирателни секции, които от вчера до деня на изборите подават заявления. Кметовете ще трябва да определят как да се случи гласуването, като потоците е задължително да бъдат разделени. Заявленията се подават чрез пълномощник – без нотариална заверка, електронно – без електронен подпис, по пощата, факс, на телефон на общината. Продължава и демонстрационното пробно гласуване (до 29 септември), утре в пазарния ден машина ще бъде на разположение на пазара в Ловеч, а в четвъртък – в кв. Гозница. Пак утре – и в Летница.

Недялкова съобщи още, че продължава и обучението на членовете на СИК, предстои в общините Ловеч, Луковит, Уърчин и Летница, навсякъде то протича с участието на общинските администрации и на Пожарната. Предвидена е и самоподготовка чрез помагала, отпечатани със съдействието на областната администрация. След приключване на изборния ден, обясни председателят на РИК, ще има задължително преброяване и на контролните разписки, протоколите от което ще се сканират и изпращат на Централната избирателна комисия (ЦИК), която ще ги публикува за повече прозрачност на вота и спокойствие на гражданите.

Гарантиран е необходимият брой служители за изборния процес, коментира и директорът на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Владимир Кацарски, те ще преминат инструктаж в петък. 93-има от тях са придадени в помощ на полицията за изборния ден. Изпълнява се планът за обезпечаване на изборите, проверени са агрегатите в районните служби, като на членовете на СИК е обяснено какъв е редът за ползването им при нужда. Пожарната техника ще бъде проверена непосредствено в деня преди вота.

Ситуацията с провеждане на избори е добре отиграна, ангажираните институции имат нужната рутина и отговорност, всички сили са съсредоточени да си свършим задачите, коментира след края на срещата областният управител. Инж. Светослав Славчев изрази още увереност и че за пореден път изборната администрация в 11-и изборен район – Ловешки, ще приключи първа в България с обработката на изборните резултати и предаването на данните в ЦИК.

Реклама