Днес отбелязваме празника Петковден

Реклама

Днешният ден – 14 октомври, православната християнска църква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска. В Тетевен празникът започна в църквата „Св. Всех Святих“, където се проведе Тържествена света литургия за здраве.

По-късно през деня тетевенци се събраха пред оброчния камък на Света Петка, намиращ се в стената на НУ ,,Хаджи Генчо“. Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева присъства на литургия за здраве и благоденствие, като заедно със събралите се християни запали свещи за здраве и благополучие.

Петковден е един от големите народни празници. Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Реклама

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва “ На Петковден ралото да ти е под стрехата“.

Реклама