На 1 ноември град Тетевен ще отбележи своя празник – 145 години от освобождението си от османско владичество

Реклама

На 1 ноември Тетевен ще отбележи своя празник с богата културна програма. Събитията по случай 145-годишнината от освобождението на града ще започнат още на 24 октомври, когато ще бъде открито биенале на тетевенски художници. Изложбата ще се състои в художествената галерия на НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, а нейният начален час е 17.00ч.

Следващата дата в програмата е 27 октомври. В 10.00ч. във сградата на Община Тетевен ще бъде открито изложението „Моят роден край“, което ще включва пана, макети и рисунки, изработени от деца. След това ще се състоят образователни игри с ученици от средните училища в заседателна зала на Община Тетевен.

На 29 октомври в 11.00ч. ще бъде организиран поход към м. Боева могила, където се е състоял решителният бой за освобождението на Тетевен между руските и турските войски. Там в знак на уважение и признателност ще бъдат поднесени венци и цветя. Същият ден, в 14.00ч., почитателите на тенис на маса ще могат да наблюдават турнира „За купата на кмета“ в спортна зала „Георги Бенковски“. 

Реклама

В понеделник – 31 октомври, ще бъде открита фотоизложбата „Старият Тетевен“, включваща пана със много стари фотографии, показващи някогашния облик и живот на Тетевен. В 11.00 ч. на ул. „Пенка Михайлова“ №81 /до офисът на Speedy/ ще бъде открита паметна плоча на видния общественик и член на местния революционен комитет – Дочо Мръвков.

Празничният ден – 1 ноември, ще започне в 09.30 ч. в църква “Св. Всех Святих” с молебен за здраве. Около 10.00 ч. в двора на църквата ще се проведе панихида, а след това от храма ще тръгне Тържествено шествие, което ще стигне до пл. „Сава Младенов“. В 10:45 ч. тържествено ще бъде издигнато знамето на града. Програмата ще продължи с концерт на духов оркестър „Виво Монтана“, след който ще се състои и тържествена сесия на ОбС – Тетевен в заседателната зала на Общината. В 13:30 ч. ще бъде открит детски футболен турнир „За купата на кмета“ на спортен комплекс „Тетевен-2009“, а след приключването му е предвиден и благотворителен футболен турнир, в подкрепа на нуждаещите се, пострадали при наводнението в община Карлово. Програмата по случай празника на Тетевен и Деня на народните будители ще завърши в 19.00 ч. с концерт на „Тоника СВ“ в салона на НЧ „Съгласие 1869“ – град Тетевен.

На 1 ноември отбелязваме и Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

A3 Copy
Реклама