Кметът на Тетевен откри фотоизложба и паметна плоча по случай празника на града

Реклама

На 31 октомври в Тетевен бяха открити фотоизложба и паметна плоча, а двете събития са част от празничната програма по случай празника на града – 1 ноември.

Фотоизложбата „Старият Тетевен“ включваше пана с много стари фотографии, показващи някогашния облик и живот на Тетевен. Тя е разположена пред сградата на Общинска администрация и ще остане там до края на настоящата седмица. Изложбата бе открита от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която благодари на г-н Емил Максимов – общински съветник и най-големия работодател на територията на общината, който финансира мероприятието. Освен г-н Максимов и д-р Бояджиева на изложбата присъстваха още зам.-кметовете – Тони Стоев, Красимир Красимиров и Борис Врабевски, служители на общинска администрация, граждани.

Фотографиите предизвикаха голям интерес сред посетителите, които преоткриваха града или размишляваха къде се намират старите мостове, къщи и чаршии, запечатани от обектива преди повече от 60 години.

Реклама

Малко по-късно на ул. „Пенка Михайлова“ №81 /офисът на Speedy/ бе открита и обновената паметна плоча на видния общественик и член на местния революционен комитет – Дочо Мръвков.

Стефан Стефанов – гл. експерт „Култура“ при Община Тетевен, разказа повече за живота и делото на тетевенеца, а след него г-жа Пенка Мръвкова, родственик на Дочо Мръвков, се обърна към събралите се и благодари за осъществяването на идеята. Сред присъстващите бяха кметът – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете – Тони Стоев, Красимир Красимиров и Борис Врабевски, председателят на Обс-Тетевен – Мария Стойчева, секретарят на Общината – Цветелина Стоянова, директор на дирекция „Специализирана администрация“ – Валентина Николаева, Цонка Петкова – уредник в Градския исторически музей – Тетевен, граждани.

Дочо Мръвков е роден в град Тетевен през 1834 година. Търгувал е с дървен материал, като също така се е занимавал и с ханджийство и кръчмарство. Член е на Местния революционен комитет в Тетевен. Покрай търговията си с дъски, поддържа постоянна връзка с брат си Ангел в Плевен и помага в комитетските дела. Крие в дома си Димитър Общи и други дейци от комитета. Задържан е от турските власти във връзка с разкрития след Арабаконашкия обир. При разпитите Дочо Мръвков не дава никакви сведения. Отрича да знае за комитет в Тетевен и да участва в тайна политическа организация, отрича да познава Димитър Общи и Левски. Осъден е на 8 години затвор в Диарбекир. Излежава 6 години, освободен е по силата на Санстефанския мирен договор.

Освен революционер Дочо Мръвков е и голям дарител. Сградата, пред която днес бе открита паметната плоча, е построена на мястото, където е била неговата родна къща, която той дарява на Тетевен и след това в нея се е помещавала първата тетевенска община.

Реклама