Проведе се 8-то издание на международното състезание „Млад дървосекач“

Реклама

На 23 и 24 март, след тригодишно прекъсване, Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“- Тетевен възобнови провеждането на традиционното за нея международно състезание за умело боравене с бензинен моторен трион „Млад дървосекач“. Това е негово 8-мо издание, а за първи път то се състоя през 2013 година. В състезанието участваха отбори от професионални училища от Кривоклат (Чехия), Нови Сад, Кралево, Сурдулица и Сремска Митровица (Сърбия), Кавадарци (Северна Македония) и Тетевен (България).

Надпреварата се проведе по регламента на Световния шампионат на дървосекачите. НПГГСД „Сава Младенов“ е единствено училище в страната, което организира състезание от такъв мащаб. В годините то се превърна в емблема на училището и в събитие, в което младите хора, изучаващи професиите на техник-лесовъд и техник-механизатор, могат да демонстрират знанията и уменията, усвоени по време на обучението си.

Екипът на училището си поставя амбициозната цел с това ежегодно събитие да популяризира професията и да се дава възможност за обмяна на опит и добри практики със сродни училища от страната и Европа.

Реклама

Регламентът на състезанието включваше следните дисциплини: I-ва част: „Поваляне на дървесно стъбло“ в първия ден от състезанието – на полигон в двора на училището; II-ра част: „Монтаж и демонтаж на бензинен моторен трион“, „Комбинирани рязове“, „Прецизно рязане“ и „Кастрене“ във втория ден на централния площад в Тетевен.

В отборното класиране първото място бе спечелено от Якуб Томек и Даниел Кински /Кривоклат, Чехия/, второто място заеха първият отбор от НПГГСД „Сава Младенов“ – Нестор Урчев и Георги Георгиев, а на трета позиция се класира вторият отбор на тетевенското училище – Денислав Данков и Десислав Тошев.

В индивидуалното класиране Якуб Томек /Кривоклат, Чехия/ стана първи, втори се нареди Георги Георгиев /НПГГСД „Сава Младенов“/, а трети остана Десислав Тошев /НПГГСД „Сава Младенов“/.

През всичките години Община Тетевен е основен партньор на НПГГСД „Сава Младенов“, при реализирането на състезанието.

Реклама