Проведе се 8-ят Национален пролетен туристически събор „Тетевен 2023“

Реклама

От 21 до 23 април в гр. Тетевен се проведен 8-ят Национален пролетен туристически събор „Тетевен 2023“. Той се организира от Българска федерация по туризъм, съвместно с Община Тетевен, Клуб по пешеходен туризъм „Царичина“ – гр. Тетевен и съдействието на Парк за приключения „Адреналин“ – гр. Тетевен и НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен.

В рамките на събора се проведоха спортно-туристически състезания, туристически походи и обиколки на забележителности в община Тетевен. Целта на събитието е да подкрепи масовия туризъм в страната, обмяна на опит между училищата и клубовете по пешеходен туризъм и най-вече развитие на интерес към туризма и изграждане на туристически навици у подрастващите като уважение към природата, взаимопомощ и колективен дух.

Тази година в събора взеха участие отбори от Роман, Кърджали, Етрополе и с. Глогово от нашата община. Участниците са в 2 възрастови групи – 1-4 клас и 5-8 клас /вкл./

Реклама

Проведоха се състезания по спортно-туристическа щафета, скоростно преминаване на въжена пътека, теглене на въже, построяване на палатка, художествена самодейност на туристическа тематика и др. Призьорите бяха наградени от кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Тя приветства участниците в събитието, поздрави победителите и отправи пожелания за организиране на още по-интересен и богат пролетен събор през следващата година.

Д-р Бояджиева получи плакет с благодарност и голяма признателност от Българската федерация по туризъм за съдействието на Община Тетевен в подготовката и организирането на събора, както и за подпомагане на туристическата дейност в региона.

Пролетният етап от Националния туристически ученически събор се организира за първи път в Тетевен през 2014 г. по покана на Клуб за пешеходен туризъм „Царичина“. Идеята е Община Тетевен да се превърне в постоянен домакин на Националния ученически събор и да посреща участници от цяла България всяка пролет в Тетевен.

Реклама