Белодробна Болница – Троян с безплатни профилактични прегледи по повод Световния ден за борба с астмата

Реклама

Грижа за ВСЕКИ с астма – Безплатни профилактични прегледи по повод Световния ден за борба с астмата от 2 до 4 май 2023г. в Белодробна Болница – Троян

Световният ден на астмата се отбелязва всяка година от 1998 г. насам в първия вторник на месец май, като тази година дата е 2 май. Организатор е Глобалната инициатива за астма (GINA), а нейни партньори ежегодно стават медицински и пациентски организации по целия свят. Целта е да се подобрят информираността и грижите за пациентите с астма.

Да се насочи общественото внимание към профилактиката, рисковите фактори в околната среда, разпознаване симптомите на астмата и ранната диагностика на заболяването, както и върху възможностите за лечение на болестта и поддържането и в контрол.

Инициативата през тази година протича под мотото „Грижа за ВСЕКИ с астма“.  Повече от 400 млн. пациенти по света са с астма. Астмата може да е животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно.

Реклама

В България с бронхиална астма са над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и посещения в спешна помощ.

Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове. Противовъзпалителното лечение с инхалаторни кортикостероиди е основно за поддържането на контрола на възпалението при астма. То се характеризира с оток и стесняване на дихателните пътища, което затруднява дишането.

Симптомите на астмата се изразяват в затруднено дишане, пристъпи на кашлица и стягане в областта на гърдите.

Често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането ѝ, тъй като симптомите не се разпознават веднага и пациентите посещават специалист, пулмолог или алерголог, късно.

Специалистите са категорични, че астмата може да бъде поддържана в контрол с медикаменти, което намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.

Според Световната здравна организация (СЗО) астмата е от основно значение за общественото здраве. По данни на организацията повече от 339 милиона души в света имат астма, а смъртните случаи свързани със заболяването в световен мащаб  са 417 918.

Реклама