Тетевен тържествено отбеляза 24 май с шествие и празнична програма

Реклама

Отбелязването на 24 май в гр. Тетевен винаги се превръща в един голям празник за всички жители и гости на цялата община. Както винаги в събитието се включиха ученици, учители, детски градини, културни дейци и читалищни самодейци, без които празникът нямаше да бъде същият.

Програмата за деня започна в началото на пешеходната зона на ул. „Иван Вазов“, откъдето тръгна традиционното шествие на ученици и деца от училищата и детските градини от цялата община. То бе водено от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете Тони Стоев, Борис Врабевски и председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева. Крайната точка бе пл. „Сава Младенов“, където шествието бе посрещнато от музикалния съпровод на мъжка вокална група „Вежен“ – Тетевен.

Днешният ден събужда в нас спомени, провокира чувството ни на преклонение и признателност към делото на Солунските братя. Защото създадената от тях Глаголица не е просто предпоставка за културен и духовен разцвет, това е основната причина за създаването и съхраняването на българската нация. Няма народ без свой език и култура, а нашите предци са прозрели това преди векове. Това каза кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева в празничното си слово.

Реклама

Иска ми се днес да прелистим отново овехтелите страници на собствената си история и със страхопочитание да препрочетем великите дела на нашите някогашни държавници и просветители. Имали сме велики моменти и цяла плеяда книжовници, духовници, патриоти и учители на нацията, отбеляза още д-р Бояджиева.

Сигурна съм, че и днес сред нас има просветители, които милеят за род и родина, за своя език и писменост, за съхраняването на националния идеал. Учители, творци, хора на свободното словото, на перото, чийто живот е кауза, отдадена за възпитаване на следващото поколение истински българи. Поклон пред всички вас, каза още кметът.

Директорът на ПГ по СЕУ, гр. Тетевен – Йочка Вълчева също отправи своето приветствие по случай празника, след което с почетни грамоти бяха отличени учители от училищата и детските градини за приноса им в развитието на образователното дела. Грамоти получиха и всички читалища от общината за своя принос в съхраняването и развитието на българската култура, традиции и изкуство. Със специална грамота от Министерството на образованието и науката – „Неофит Рилски“, бе удостоена Дафинка Ботева от НПГГСД „Сава Младенов“. Тя получи отличието за дългогодишна, цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование. Всички награди бяха връчени от кмета на Община Тетевен.

Празничният ден продължи с концерт на народния изпълнител Илия Луков и кръшни български хора, а програмата по случай 24 май ще продължи вечерта с музикални изпълнения на духов оркестър и тържествена заря-проверка, посветена на 147–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски.

Реклама