В Тетевен се проведе тържествена заря-проверка по случай 147–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски

Реклама

На 24 май в град Тетевен се проведе тържествена заря – проверка, посветена на 147–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски. Както всяка година, жители и гости на града сведоха глави пред паметта на загиналите герои, отдавайки почит към тяхната саможертва.

Пет века българската душа е напоена с мъка и гнет. Пет века тежки синджири виснат над нашия народ, но едно знаменито събитие през 1876г. променя съдбата ни. Това събитие, рожба на нашия народ, показа на Европа и Света, че България е жива и я има и повече не може да търпи потисниците си, че е готова на всичко за своята свобода и достойнство, каза кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева по време на своето приветствие към присъстващите.

Вече 147 години си спомняме с плам в сърцата за Априлската епопея. Спомняме си чутовния подвиг на нашите предци, на нашите герои, оставили най-милото си, дори живота си, за да тръгнат срещу тирана, за да ни има нас. Говорейки за Априлското въстание, не можем да пропуснем и името на Георги Бенковски, водачът на Хвърковатата чета, която разнесе пожара на това въстание из българската земя. Със своето безстрашие той се хвърля в боя за каузата, за Родината, за спасението, добави още кметът.

Реклама

Тя завърши с думите, че всяка година, на този площад, отново възкръсват събитията от Април 1876 година и ние с чувство на патриотизъм и преклонение си спомняме българските възрожденци и революционери – Бенковски, Раковски, Ботев, Хаджи Димитър, Левски, Захари Стоянов, Каблешков, Волов както и за всички знайни и незнайни герои, жертвали живота си за отвоюването на свободата.

Приветствие към събралите се отправиха още Росица Кирова – зам.-председател на 49-то Народно събрание и полк. проф. д-р Мануш Христов – декан на факултет „Авиационен“ на ВВВУ „Георги Бенковски“.

Сред присъстващите на традиционната заря – проверка бяха народните представители Николай Нанков и Младен Маринов, инж. Светослав Славчев – Областен управител на област Ловеч, зам.-кметовете Тони Стоев и Борис Врабевски, Мария Стойчева – председател на ОбС-Тетевен.

Преди официалната част присъстващите се насладиха на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС, а краят на вечерта бе сложен с красива и пъстра тържествена заря.

Поздравителни адреси бяха получени от: Румен Радев – президент на Република България, Росен Желязков – председател на 49-то Народно събрание, Иван Демерджиев – министър на вътрешните работи, Лазар Лазаров – министър на труда и социалната политика, д-р Асен Меджедиев – министър на здравеопазването, арх. Иван Шишков – министър на регионалното развитие и благоустройството, Христо Алексиев – министър на транспорта и съобщенията, инж. Благой Милев – директор на Югозападно държавно предприятие – Благоевград.

Реклама