С възпоменателен митинг и жива картина бе отбелязана 147-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски

Реклама

На 25 май в с. Рибарица, местността „Костина“, традиционно се проведе възпоменателен митинг, посветен на 147-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски. Събитието събра множество хора от цяла България, дошли за се преклонят пред подвига и делото на героя и неговите съратници.

Намираме се на мястото, което се е превърнало в сцена на последните мигове от живота на Георги Бенковски. Трагичната съдба на големия революционер, патриот и най-вече българин, е останала в историята ни сякаш, за да ни напомня, че въпреки предателствата и малодушието на малцина, е имало велики хора като Бенковски. Хора, които са готови с цената на живота си да се борят за свободата, за идеалите, за бъдещето на идните поколения, за бъдещето на България, каза кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева в словото си към присъстващите.

С действията си в навечерието и хода на Априлското въстание Бенковски на практика показва, че е възможно човек да изостави сигурния живот в името на един висш и неразбиран от мнозина идеал… Бенковски се впуска безстрашно в боя, сякаш разбрал историческата важност на епохата, сякаш предвидил своята роля в нея, усещайки безсмъртието си, добави още д-р Бояджиева.

Реклама

Главата е отсечена, но мислите и делата никога не ще се покосят. Пътят към войната и към свободата е написан с кръвта на хиляди саможертвени българи. Поклон пред делото на всички знайни и незнайни воини, дали живота си за свободата и независимостта на България, завърши кметът.

Приветствие към събралите се отправи и полк. проф. д-р Мануш Христов – декан на факултет „Авиационен“ на ВВВУ „Георги Бенковски“, а след него възпитаниците от Спортно училище „Георги Бенковски“ – гр. Плевен, положиха клетва.

Венци и цветя пред паметника на войводата бяха поднесени от името на Румен Радев – президент на Република България, министър-председателя – Гълъб Донев, Росен Желязков – председател на 49-то Народно събрание, адмирал Емил Ефтимов – началника на отбраната, Димитър Стоянов – министър на отбраната, Община Тетевен, ОбС-Тетевен, ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, Областният управител на Ловеч, Кметство с. Рибарица, дружества, институции, политически партии, граждани и др.

Краят на събитието бе сложен от представители на клуб „Традиция“, които пресъздадоха последните минути от живота на Георги Бенковски и верните му спътници.

Сред присъстващите на събитието бяха зам.-кметовете на Община Тетевен – Тони Стоев и Борис Врабевски, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, кметът на с. Рибарица – Пенка Ганева и др.

Реклама