Проведе се 14-то издание на събитието „Дни на планинската вода“

Реклама

Тази година за 14-ти път се проведе събитието „Дни на планинската вода“, което се организира от проф. д-р Игнат Игнатов, със съдействието на Община Тетевен. Домакин на мероприятието бе село Български извор, а откриването направиха – зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски и кмета на селото – Исай Данг.

По време на събитието бе предоставена информация на жители и ученици от с. Български извор пред чешма „Отвъд Калник“. Проведен бе и открит урок за планински води и околна среда в община Тетевен, със съдействието на директора на ОУ “Васил Левски”, с. Български извор – Пламен Маринов. Възложена бе и задача на учениците да направят хербарии и да поливат семена с планинска и с чешмяна вода, за да се направи сравнение. В началото на октомври ще бъдат обсъдени резултатите, а със съдействието на проф. Игнатов ще бъде организирана и екскурзия до пещера “Съева дупка”.

От чешма „Отвъд Калник“ е била взета проба за физикохимичен състав, който е показал, че водата отговаря на наредба No. 9 за качеството на питейните води. Проведени са и спектрални анализи с авторски метод НЕС на проф. Антонов и проф. Игнатов, а ефектите са указани в информационна табела, поставена до чешмата.

Реклама

Реклама