Много настроение и емоции съпроводиха 7-то издание на Празника на тетевенската саламура

Реклама

На 24 юни в град Тетевен се проведе 7-то издание на Празника на Тетевенската саламура. Превърнал се в традиция и заемащ специално място в културния календар, той събра множество гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба, а именно тетевенската саламура.

Тази година събитието бе позиционирано на реновирания пл. „Сава Младенов“, който приюти участниците в празника, сред които бяха представители на кметства, читалища, хотелиери, ресторантьори, занаятчии и др.

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева даде официалното начало на събитието. Тя приветства както присъстващите, така и участниците, отбелязвайки, че рибена чорба има навсякъде, но тук, това което се прави в Тетевен, е изключително характерно и уникално по рода си ястие, което се отличава сред останалите.

Реклама

По време на откриването д-р Бояджиева получи награда от списание „Дестинация България“ – За съхраняване на българските традиции и обичаи. Община Тетевен е била отличена с наградата по време на Годишната балканска среща на туристическия бранш от България и от съседните ни страни, провела се вчера в София.

Програмата продължи с обиколка на участниците и презентиране на приготвените от тях специфични ястия от региона. Същевременно бе извършено и обичайното зарибяване в р. Бели Вит.

Всички, допринесли за организацията на празника, получиха грамоти. Бяха връчени и няколко специални награди – на „Алтън Тетевен“ ООД – „Пазители на вкуса и традициите на емблематичната тетевенска сливова ракия“, на къща за гости „Джонсън“ – „За най-атрактивно представяне“, на Кметство с. Черни Вит – „За най-автентично участие“, на Кметство с. Български извор – „За най-богата трапеза“, на кв. Полатен и къща за гости „Джонсън“ – „За дебют в празника“. Представител на „Алтън Тетевен“ връчи по едно шише тетевенска сливова ракия на всички специално отличени участници.

Финалът на празника бе сложен с пъстротата на народните ни песни, в изпълнение на певицата Яница.

Сред присъстващите бяха и зам.-кметовете на Община Тетевен – Борис Врабевски и Тони Стоев, общински съветници, представители на списание „Дестинация България“, жители и гости на Тетевен.

Спонсори на събитието бяха: „Рибена“ ООД – Цветелин Велев, инж. Емил Максимов, семеен хотел „Еница“ – гр. Тетевен, семеен хотел „ПЕП и П“ – гр. Тетевен, къща за гости „Терасите“ – с. Рибарица, снек бар „Престиж“ – с. Български извор, „Гагомебел“ ЕООД – гр. Тетевен, „Фамилия Добревски“ – с. Български извор.

Реклама