В с. Рибарица ще се състои фолклорния фестивал „Празник на народния обичай и автентичната носия”

Реклама

На 22 и 23 юли в с. Рибарица ще се състои втори Национален фестивал и шестнадесето издание на „Празник на народния обичай и автентичната носия – Рибарица 2023”. Той се организира от НЧ „Развитие-1931г.“ – с. Рибарица, Кметство Рибарица и Община Тетевен, с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Целта на събитието е запазване на автентичната носия и фолклор, на българските традициите и обичаи. Празникът има конкурсен характер, като в два поредни дни самодейни състави и фолклорни колективи от цялата страна ще вземат участие в различните категории – надпяване, надиграване, надсвирване, показване на автентични носии и обичай.

Събитието ще бъде открито на 22 юли /събота/ в 10.00 ч. на сцената в м. „Костина“, след което ще бъде дадено начало на конкурсната програма. Гост-изпълнител в края на първия ден ще бъде Северняшкият Ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – гр. Плевен.

Реклама

Вторият ден ще продължи с конкурсната програма, като след приключването й участниците ще бъдат оценени от професионално жури, а малко по-късно ще получат и своите награди в различните категории.

Програма:

22.07.2023 г. /първи ден/

  • 10,00 ч. – Откриване
  • 10,30 ч. – Начало на конкурсната програма
  • 18,30 ч. – Край на конкурсната програма за първи ден
  • 19,30 ч. – Празничен концерт – Северняшкият Ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – гр. Плевен. 

23.07.2023 г. /втори ден/

  • 10,00 ч. – Начало на конкурсната програма
  • 16,30 ч. – Край на конкурсната програма и награждаване
Реклама