В община Тетевен бе отбелязан големият християнски празник Успение Богородично

Реклама

На 15 август, 2023 г. в гр. Тетевен и в с. Черни Вит бе отбелязан тържествено един от най-големите летни празници на православните християни – Успение на Пресвета Богородица, денят, посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, присъства на тържественото отбелязване на храмовия празник на църквата „Успение Богородично“ в с. Черни Вит, където се проведе Света литургия, отслужена от отец Борис и курбан за здраве на жителите на селото, организиран от Кметството на с. Черни Вит. Д-р Бояджиева беше посрещната от Цветослава Христова – Кмет на с. Черни Вит пред вратите на храма, който е една от гордостите на селото, а после всички заедно се помолиха за Богородица да продължи да бди над селото и жителите му. Празникът продължи с курбан за здраве в двора на храма на селото, където над 100 жители и гости опитаха от вкусната курбан чорба на местни майстори. На същото място след по-малко от 10 дни ще се проведе и фолклорният събор „От Тимок до Вит“, емблема на селото.

По-късно през деня в кв. Козуря в гр. Тетевен на оброка на Пресвета Богородица по случай празника също се проведе тържествена литургия, отново от отец Борис, който благослови присъстващите тетевенци и техните семейства. На събитието отново присъства д-р Бояджиева, която уважи и курбана за здраве, организиран от жителите на квартала.

Реклама

Реклама