Съборът „От Тимок до Вита” събра пазителите на българския фолклора в с. Черни Вит

Реклама

На 26 и 27 август в тетевенското село Черни Вит се проведе 4-ти Национален и 42-ри общински фолклорен събор „От Тимок до Вита”, който се организира от НЧ „Христо Смирненски 1925г.” и Кметство с. Черни Вит, с подкрепата на Община Тетевен. В конкурсната програма на събитието взеха участие 126 фолклорни състава от 56 населени места от 11 области, сред които Ловеч, Плевен, Велико Търново, Добрич, Габрово, Враца, Силистра, Перник, Русе и др.

Днес имам честта и удоволствието да Ви поздравя по повод 4-тия Национален и 42-я общински фолклорен събор на народното творчество „От Тимок до Вита“. Събор, утвърдил се през годините, събитие с дълбоки корени, което пази и предава на младите нашите бит и традиции, култура и фолклор. Съборът всяка година ни носи радост, зарежда ни с енергия и ни дава надежда, че българското и българщината не са забравени. Това каза кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева по време на откриването на 4-ти Национален и 42-ри общински фолклорен събор „От Тимок до Вита”.

Д-р Бояджиева подчерта, че когато се говори за събора в Черни Вит, няма как да не бъдат споменати и имената на неговите създатели, а именно народният певец Марин Иванов, кметът на с. Черни Вит по онова време – Райко Райков, директорът на училището – Павел Панчев и председателя на читалището – Марин Йотов.

Реклама

Скъпи участници, днешният празник е доказателство, че всички вие продължавате делото на създателите на събора. Вие продължавате и изконните традиции на дедите си, за да ги пренесете през вековете и да ги завещаете на идните поколения. Защото именно вие сте мостът между тях, затова продължавайте да градите неговите все по здрави темели, отбеляза още кметът.

Своите приветствия към присъстващите отправи и кметът на с. Черни Вит – Цветослава Христова, която откри събора и даде началото на конкурсната програма.

През двата дни на събора се чуха и видяха множество изпълнения от фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи, представящи автентичен и обработен фолклор. Специално жури определи най-добрите от всички тях, като класираните на първите три места от всяка категория и възрастова група бяха отличени с дипломи и медали. Всички получиха грамота за участие, а специални награди бяха присъдени от името на – от Община Тетевен, Общински съвет – гр. Тетевен, Кметство Черни Вит, НЧ „Христо Смирненски 1925г.“ – с. Черни Вит и журито.

В навечерието на фолклорния събор се състоя и изключително емоционалното представянето на втората авторска книга на Ваня Делийска „Моите стръмни пътеки“, както и концертът на Ивелина Росенова – Иви. В края на първия ден от конкурсната програма се състоя и концерт на Невен Груп – гр. Ловеч.

Списък на наградените участници и състави – вижте тук.

Реклама