„Задържане под стража“ за шофьор на микробус превозвал 24-ма нелегални мигранти

Реклама

Окръжен съд – Ловеч потвърди определение на Районен съд – Тетевен, с което на Т. Д. К е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. Мъжът е обвинен, че е превозвал с бус 24-ма нелегални мигранти, единият от които e непълнолетен,  – престъпление по чл. 281, ал. 2, т.1, 4 и 5, във връзка с ал. 1 от НК. Престъплението е извършено на 1 септември 2023 г. в района на село Български извор. Самият обвиняем не е от Ловешко.

В своето определение, с което постановява най-тежката мярка за неотклонение, Районният съд в Тетевен е приел, че са налице необходимите условия за налагането ѝ, а именно – обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършеното престъпление, има вероятност да се укрие или да извърши престъпление, а самото престъпление е тежко.

При обжалването на наложената мярка за неотклонение пред окръжния съд, представителят на държавното обвинение поиска съдебният акт на Районен съд – Тетевен да бъде потвърден като правилен, законосъобразен и мотивиран.

Реклама

Защитата поиска съдът да наложи по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция, която в съчетание със забрана за напускане на страната, ще изпълни предназначението си – обвиненият да е на разположение на разследващите.

След като разгледа представените по делото доказателства, въззивният съдебен състав прие, че може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият може да е извършил престъплението, за което е обвинен. Материалите по воденото досъдебно производство сочат, че той е опитал да избегне проверката на буса, който е шофирал. Самото престъпление е тежко умишлено и предвижда наказание лишаване от свобода от две до десет години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Според съда налице е и третата предпоставка за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, а именно – възможност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. По делото е установено, че брат му живее и работи в Германия, а самият обвиняем до преди месец е бил в Австрия. Според свидетелските показания той полага грижи за болните си родители и племенник, но когато го няма, има други близки, които им помагат.

Въз основа на тези аргументи въззивният състав реши, че следва да бъде потвърдена наложената от Районен съд – Тетевен мярка за неотклонение, а именно „задържане под стража“.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Реклама