Районен съд – Тетевен постанови под „Домашен арест“ полицейските служители, обвинени в кражба на пари и мобилен телефон

Реклама

Районен съд – Тетевен определи мярка за неотклонение „Домашен арест“ за двама служители на Районното управление на МВР в Ябланица, обвинени в кражба на пари и мобилен телефон от нелегален мигрант.

Случаят е от края на август, когато, според обвинението, двама младши контрольори от РУ на МВР – Ябланица, установяват чужд гражданин, незаконно преминаващ през страната (престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК), но вместо да го задържат, му помагат да избегне наказателно преследване. Освен това му отнемат 50 евро и мобилен телефон (престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 6 от НК).

На 5 септември на двамата полицейски служители – Г. П. В. и Г. Й. Г – са повдигнати обвинения – за кражба, извършена от длъжностно лице, което се е възползвало от служебното си положение (чл. 195, ал. 1, т. 6 от НК), както и за оказана помощ на лице, извършило престъпление, да избегне наказателно преследване (чл. 294, ал. 4, вр. с ал. 1 НК).  На Г. Й. Г. е повдигнато още едно обвинение – за това, че в личния си автомобил държал боеприпаси – патрони за служебното си оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност (престъпление по чл. 338, ал. 1 от НК).

Реклама

При разглеждането на мерките за неотклонение на обвинените, прокуратурата поиска налагането на най-тежката – задържане под стража.

По делото срещу Г. П. В. и след като съобрази изложената фактическа обстановка и представените доказателства, съдът прие, че от данните по досъдебното производство може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършените тежки престъпления, за които е обвинен. По последната предпоставка за взимане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно да съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, обаче съдът не намери основания. По делото не се установи опасност от извършване на друго престъпление с такъв висок интензитет, че за преодоляването й да е необходимо налагането спрямо обвиняемия на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Затова съдебният състав определи обвиняемият да е с мярка „Домашен арест“, която да бъде контролирана с електронна гривна.

Аналогично е определението и по делото за мярката за неотклонение на Г. Й. Г. Той също ще е под „Домашен арест“, с електронна гривна. Въпреки че и за него държавното обвинение искаше най-тежката  мярка за неотклонение, в съдебното заседание от прокуратурата посочиха, че и по-леката мярка – „Домашен арест“ би изпълнила целите на закона.

В нито един момент от съдебните заседания не е представяна информация за използвано насилие от страна на полицейските служители спрямо пострадалия чужденец.

Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Окръжен съд – Ловеч. Ако бъдат подадени частни жалби, делата ще се разглеждат на 14 и на 15 септември.

Реклама