В периода от 11 до 17 септември 2023 год. традиционно се провежда Седмица на пожарната безопасност

Реклама

Огнеборците по традиция отбелязват празника си с редица инициативи. Тържествени водосвети ще бъдат отслужени във всички районни служби; през седмицата на Пожарната безопасност са организирани Дни на отворени врати във всички подразделения на РД ПБЗН-Ловеч; ще се проведат показни занятия от огнеборците в детски градини в Ловеч и областта; организирани са срещи с бивши колеги, както и провеждането на турнири по стрелба, тенис на маса и футбол за служители.

В навечерието на  професионалния празник на огнеборците – 14 септември , директорът на РД ПБЗН-Ловеч комисар Петър Петров отчете пред медиите резултатите на службата за осемте месеца на 2023 година.

За периода от 01.01. до 01.09.2023 год. пожарите с материални загуби са 136, като за сравнение през 2022 год. са били 151. Пожарите без материални щети са 467 за тази година при 863 за 2022 год. Комисар Петров отчете с голямо удовлетворение факта, че жътвената кампания през годината на територията на област Ловеч е преминала без инциденти и произшествия.
За първите 8 месеца на 2023 год. при пожари са загинали 3 човека, шестима са пострадали и десет са спасени, като за сравнение за същия период на 2022 год. загиналите са отново трима, пострадалите са девет, а спасените шест.
Най-много пожари са възникнали в жилищно-комуналния сектор – над 50%, следвани от произшествията в транспортния сектор и тези в промишлеността.

Реклама

През 2023 год.  служителите работещи по направление Държавен противопожарен контрол на територията на областта, са извършили повече комплексни проверки и са издали почти равен брой в сравнение с 2022 год. констативни протоколи и разпоредителни мероприятия. Увеличение е отчетено при становищата за пожарно осигуряване на  инвестиционните проекти – 93 за 2023 год. спрямо 67 за същия период на 2022 год. Това, според директора на РД ПБЗН-Ловеч е от особена важност, защото гарантира пожарната обезопасеност на сградите още по време на строеж и вероятността за възникване на пожари по време на експлоатацията им е много по-малка.

Относно превантивната дейност осъществявана от РД ПБЗН-Ловеч,  през 2023 год. са извършени 61 проверки по чл.35 и 22 проверки по чл.36 по Закона за защита от бедствия. Съставени са 178 констативни протокола спрямо 83 за миналата година.
За първите 8 месеца на година са проведени 84 занятия с 1745 деца и ученици, с цел обучение за реакция при бедствия, аварии и катастрофи. 14 занятия са проведени и с работещи в сферата на образованието, както и 23 занятия с работещи в други сфери на обществения живот.

Съобщени бяха и имената на наградените за празника служители на РД ПБЗН.

За проявена инициативност, постигнати високи професионални резултати и съществен принос при изпълнение служебните задължения и във връзка с професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – 14 септември са наградени общо 28 служители  на РДПБЗН – Ловеч:

с „ПОЧЕТЕН ЗНАК НА МВР  ІІІ СТЕПЕН“ от министъра на вътрешните работи  е награден 1 служител:

Главен инспектор Владимир Пандурски – началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Луковит към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

с “ПИСМЕНА ПОХВАЛА” са наградени  27 служители:

  • от министъра на вътрешните работи – 3 служители,

мл. експерт ЙОВЧО ТРИФОНОВ –РС ПБЗН-Ловеч

мл. експерт ДОБРОМИР ТАБАКОВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл.експерт МАРИН ЦАЧЕВ – РС ПБЗН-Тетевен

  • от главен секретар на МВР – 7 служители

инсп. ТИХОМИР АБАДЖИЕВ – РД ПБЗН-Ловеч

мл. експерт СВЕТЛИН ХУБАНОВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. експерт ХРИСТО ХРИСТОВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл.експерт ТИХОМИР СТАНЧЕВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. инспектор ХРИСТО БЪРЗАШКИ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. инспектор СТЕФАН ФИЛИПОВ – РС ПБЗН-Троян

мл. инспектор ИВАН ПЕЙЧЕВ – РС ПБЗН-Луковит

  • от директор на ГДПБЗН – 5 служители

инсп. ХРИСТОФОР МОНЧЕВ – РД ПБЗН-Ловеч

инсп. АЛБЕНА НИКОЛАЕВА – РД ПБЗН-Ловеч

мл. инспектор ЕРХАН ВЕЛИЕВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. инспектор ГЕНКО ГЕНКОВ – старши пожарникар в Участък „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Угърчин

мл. инспектор БОРИСЛАВ ИГНАТОВ – РС ПБЗН-Ловеч

  • От зам.-директор ГДПБЗН – 3 служители

мл. инспектор ВЛАДИМИР СТОЯНОВ – РС ПБЗН Троян

мл. инспектор МИРОСЛАВ МАРИНОВ – РДПБЗН-Ловеч

мл. инспектор ДРАГОМИР КОЛЕВ – РС ПБЗН-Троян

  • от директор РДПБЗН – Ловеч – 9 служители

мл. експерт ВАЛЕРИ ВИНЕВ – РД ПБЗН-Ловеч

мл. експерт АСЕН МИКОВСКИ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. експерт ПЕТЪР ПЕТРОВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. експерт ДАНИЕЛ ДАВИДОВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. експерт ИВАН ЗЪЗРОВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. инспектор ВЕНКО ВЕЛИЧКОВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. инспектор ИЛИЯН ВАЧЕВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. инспектор ВЕНЦЕСЛАВ ВАСИЛЕВ – РС ПБЗН-Ловеч

мл. инспектор МАРГАРИТ МАРКОВ – РС ПБЗН-Тетевен

Реклама