Днес отбелязваме Кръстовден

Реклама

На 14-ти септември се отбелязва църковният празник „Въздвижение на Светия кръст Господен“. Това е един от четирите дни в годината, в който според православната религия се извършва поклонение.

На Кръстовден, свещениците правят водосвет по домовете. Същият ден по време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма за да се поклонят вярващите.

В народните вярвания, Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, както и за гроздобер. На този ден най-възрастната жена в домакинството, опича Кръстова пита с украса от кръст върху него.

Реклама

Смята, се че от този ден Слънцето се връща назад към зимата, денят и нощта се кръстосват, студът наближава и може да те боли кръста. За това с тези ритуални думи всички смятали, че се предпазват от болки в кръста, през идната година.

На Кръстовден се спазва строг пост „говее се за кръста“ и не се яде нищо червено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки и т.н. На трапезата се слагат грозде, печена тиква, обреден хляб и други задължително постни храни.

Реклама