В Черни Вит ще се проведе третото издание на „Празника на домашните сирена“

Реклама

На 23 септември в село Черни Вит ще се проведе третото издание на „Празника на домашните сирена“. Организатор на събитието е Цветан Димитров – производител на популярното Зелено сирене, със съдействието на Община Тетевен и Кметство с. Черни Вит.

На форума ще се представят домашни сирена от различни региони на България, сирена от малки мандри, хляб, мед, вино и др. Ще има демонстрации, презентации, дегустации и среща с интересни хора. Особено ценно ще бъде представянето на научни изследвания на традиционни продукти и иновативни подходи.

В навечерието на празника /22 септември/ вила „Арборетум“ ще бъде домакин на придружаващо събитие към празника – „Вечеря с пет традиционни сирена в подножието на връх Петрахиля“. Там шеф Веселин Бойкинов и шеф Николай Пенев ще имат възможността да омаят присъстващите с традиционни домашни сирена в петстепенно меню. За да бъде програмата пълна, в събитието ще се включи и един от най-харизматичните енолози – Димитър Димов, който ще разкаже повече за виното. Вечерята е с ограничени места и предварителна резервация: https://bit.ly/3K9I5nm.

Реклама

Програма:

  • 10.00 – 10.30 ч. Откриване и приветствия към участниците и гостите
  • 10.30 – 12.00 ч. Представяне на участниците и техните продукти – Вино, хляб с дива мая, планински мед, масло, сирене и бутеница
  • 10.30 – 1700 ч. Изложба „Кулинарното наследство на България
  • 10-30 – 17.00 ч. Изложба Млекарството в България
  • 13-00 – 14.00 ч. Местни вина и дегустация на зелено сирене
  • 12.00 – 16.00 ч. Представяне на старинни практики на направа на сирена – Бито сирене, дегустации на сирена в стомна от Северна и Южна България, Кротмач, Тулум сирене на 400 дни, синдирмьо и бял мъж, зелена сол и сол за сирене, традиционни сирена със зеленчуци, подправки, ядки и гъби

Допълнителна информация може да намерите тук:

Реклама