Проведе се третото издание на „Празника на домашните сирена“ в с. Черни Вит

Реклама

На 23 септември в село Черни Вит се проведе събитието „Празник на домашните сирена“. Това е третото му издание, което събра хора от цялата страна, предоставяйки им уникалната възможност да се докоснат до сирена, които не са на пазара, но съхраняват традициите и онзи дух от миналите поколения.

Организатори на събитието са Община Тетевен, Кметство с. Черни Вит и Цветан Димитров – производител на популярното Зелено сирене, със съдействието на доброволци от цялата страна, които милеят за запазване на традиционната храна като наше богатство.

Празникът бе открит от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която поздрави присъстващите и отбеляза, че днес всички ще видим домашни сирена от различни региони на България, сирена от малки мандри, хляб, мед и вино, но това, което придава едно различно усещане на събитието е възможността за дегустация на част от изложените уникални хранителни продукти.

Реклама

Трябва да отбележа, че това събитие обединява в себе си различни по своя характер теми, но основната му цел е да се издирят и запазят традиционните сирена, които са застрашени от изчезване, каза още д-р Бояджиева.

Своите приветствия отправиха още Георги Събев – бивш зам.-министър на земеделието, кметът на село Черни Вит – Цветослава Христова и г-н Цветан Димитров, който разказа малко повече за събитието и представи интересни детайли около неговата програма.

Сред присъстващите бяха още г-жа Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен, общински съветници, много жители и гости на селото.

По време на празника бяха изложени различни видове сирена, вино, ракия, мед и всичко, което има отношение към сиренето. Всеки щанд имаше възможността да представи своя продукт и да каже в какво се крие неговата уникалност.

Преди официалното откриване на празника бе открита и детска площадка, намираща се в центъра на селото, включваща детски съоръжения и паркови елементи.

Реклама