Масова миграция от Тетевен към София, Ловеч и Плевен: вижте цени на имоти по квартали

Реклама

Китният Тетевен се намира в сърцето на Балкана и е изключително привлекателен със своето спокойствие. Подобно на други общини в региона обаче, перспективите за работа и обучение в града са малко. Все по-малко хората пазаруват недвижими имоти в Тетевен и все повече местни хора търсят своя късмет и нов апартамент в София, Ловеч и Плевен. Експертите в областта на недвижимите имоти от портала Реалистимо проследяват средните цени на жилищата и анализират за Вас най-добрите квартали за живеене и бизнес климата в населените места.

София, разбира се, е градът, който привлича хора от цяла България и предлага най-добра реализация. Там цените на имотите са и най-високи, а тенденциите са този тренд да се задълбочава. Най-добрите и хубави квартали в София за живеене и покупка на жилище са съответно и най-скъпите. Но едно е сигурно, София си остава градът, който привлича най-много българи заради икономическата си активност и възможността за реализиране.

Ловеч е логичен избор за желаещите да живеят извън Тетевен

Младите хора най-често са тези, които предпочитат да се изнесат от родния град в търсене на по-широки хоризонти. Тетевен е част от област Ловеч – ето защо именно този град представлява логичния избор. Тук има добри гимназии, филиал на ТУ “Габрово” и, със сигурност, повече възможности за работа спрямо по-малкото балканско градче. Едновременно с това обаче, разстоянието е едва малко повече от 70 км., което прави връщането у дома и навестяването на семейството изключително лесна задача.

Реклама

В Ловеч апартаментите са значително по-евтини, отколкото в по-големите градове. В най-желаните квартали – широкия център на града и “Младост” цената, разбира се, е най-висока, около 970 – 1050 евро за квадрат средно. в “Здравец” – също добър избор за квартал – апартаментите струва по около 850 – 950 евро за квадрат. В промишлените зони, които обаче са по-непрепоръчителният избор, един поглед към обявите в имотните сайтове показва, че апартамент може да се намери и за 300-500 евро за квадрат. Състоянието, разбира се, е правопропорционално на цената и инфраструктурата – по-желаните квартали предлагат жилища с по-добро състояние, макар и старо строителство, реновирани и обградени от подходящи обекти. По-малко престижните квартали също са заети от стари сгради, но състоянието на жилищата в тях е значително по-лошо, което означава и по-сериозна инвестиция за ремонт. Всички необходими обекти като учебни и здравни заведения, магазини и други пък са значително отдалечени. 

Интересни обяви има във вилна зона “Бабаковец” – къщите тук са на крайни цени от около 100 хил. евро, с малък двор и около 100 кв. средно застроена площ. Това е добър вариант, особено за семейства с деца, които искат едновременно да са по-близо до детска градина, училище и лекар, но и да разполагат с относителен простор и чист въздух.

Дори и в разгара на тенденцията за местене на хора от Теревен към други градове, общината очаква по-високи приходи от данъци от имоти спрямо предходната година.

Плевен е по-привлекателен за по-младите хора

Младите професионалисти, както и завършващите средното си образование, често решават, че най-добрият избор за тях е най-близкият голям областен град. В случая с Тетевен, това е несъмнено Плевен. Градът е значително по-малък от София, което го прави по-лесносмилаема алтернатива за хората, които са свикнали до момента в малкото балканско селище, но пък дава несъмнено повече възможности от Ловеч. 

В областта на образованието, това са не само средни училища с много и различни профили, а и университети и техни филиали. Медицинският университет в Плевен, например, е достойна конкуренция на столичния такъв, а мнозина го считат дори за по-добрият избор. 

Това обяснява и по-високите цени на имотите тук – те са твърдо над 1000 евро за квадрат, като само в “Строгозия” могат да се намерят жилища за около 850-900 евро за квадрат. Цените са относително консистентни – в центъра и “Дружба” като най-желани и добре развити плевенски квартали 1100-1150 евро за квадрат са достатъчни, което означава, че двустайният апартамент в Плевен струва около 72-75 хил. евро. В сравнение със София, където средната цена на двустайно жилище в непрестижен квартал надхвърля 100-120 хил. евро, това е разлика от повече от 40%.

Независимо къде мислите да направите покупка на недвижим имот, в сайта за имоти Реалистимо можете да откриете актуална информация за цените на жилищата в цяла България, публикувана от физически лица и професионални брокери. Налични са данни и за търгове, организирани от частни и държавни съдебни изпълнители, както и търгове на община Тетевен.

Реклама