В Черни Вит се състоя възпоменателен митинг в памет на Нейо Крачунов – укривателят на Бенковски

Реклама

На 18 май жители и гости на с. Черни Вит сведоха глави пред героичния подвиг на чернивитчанина Нейо Крачунов, който помага на Бенковски и неговата чета след погрома на Априлското въстание.

Своите слова отправиха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и кметът на село Черни Вит – Цветослава Христова, след което мъжка вокална група ,,Вежен“ – Тетевен изпълни няколко патриотични песни.

Сред присъстващите бяха още председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, кметът на с. Дивчовото – Атанас Атанасов, евродепутатът и заместник-председател на Комисията по култура и образование в Европейския парламент – Андрей Слабаков, общински съветници и др.

Реклама

Пред паметника на дядо Нейо бяха поднесени цветя от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, Кметство Черни Вит, Кметство Дивчовото, НЧ „Христо Смирненски 1925“ – с. Черни Вит, Съюз на ветераните от войните – Тетевен, Пенсионерски клуб – с. Черни Вит, граждани, политически партии и др.

Събитието завърши с жива картина, в която родолюбци и самодейци към местното читалище „Христо Смирненски 1925“ и членове на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха бурните исторически събития от май 1876. Те припомниха на събралите се за саможертвата на дядо Нейо, за зверските мъчения, на които е бил подложен и за смелото му хвърляне в буйните води на река Вит, за да остане верен докрай на Войводата, на неговата чета и на България.

Реклама