Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по случай 24 май

Реклама

УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА НАУКАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА,

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА ТЕТЕВЕН,

Реклама

Честит 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

24-ти май е най-чистият български празник, пред който коленичи цял един народ, прекланяйки се пред мъдростта. Този ден е зареден с магията на солунските братя, боговдъхновени в свещеното си дело. Той е в основата на българската писменост и култура, на развитието на нашата държава, на духовността и книжовността през вековете.

24-ти май е символ на стремежа към знание, образование и развитие, като същевременно почитаме историческото наследство и приноса на Кирил и Методий за разпространението на писмеността и просветата сред славянските народи. В един суров свят на насилие и битки, славянските първоучители, показали какво означава да бъдеш воин на духа, а със своето дело те оставят диря, която продължаваме да следваме и до днес.

На този специален ден трябва да си даден сметка и за изключителната роля на образованието и просветата в утвърждаването на националната ни идентичност и културна самобитност. Не е случайно и това, че точно днес отдаваме своята почит към учителите, просветните дейци и всички, които допринасят за разпространението на знанието. Те са движещата сила на един народ, те са хората, които обучават, възпитават просвещават и насърчават нашите деца, за да ги превърнат в зрели и отговорни личности. Затова е нужно на учителя да се гледа с почит и уважение, а образованието отново трябва да се превърне във важен момент от развитието на човека, а не да се възприема като даденост или задължение. Защото това, което в продължение на десетилетия празнува българският народ, е именно убеждението, че знанието е сила и още по-важно – достъпна за всекиго сила, която е променила и ще продължава да променя света към по-добро.

Пожелавам на всички Вас здраве, вдъхновение и успехи във всяко начинание. Нека бъдем преносители на доброто, а духът на просветата и културата продължава да ни обединява и води напред към светли бъднини!

Нека жаждата за знания никога не стихва, нека запазим дълголетната история и дръзновение, защото ние сме българи и нищо не може да го промени!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Реклама