Проведе се 15-то издание на събитието „Дни на планинската вода“

Реклама

На 11 юни с. Черни Вит бе домакин на 15-то издание на събитието „Дни на планинската вода“, което се организира от проф. д-р Игнат Игнатов, със съдействието на Община Тетевен. По време на събитието жители и ученици от селото бяха запознати със направения спектрален анализ на водата от чешма „Света Троица“.

Мероприятието откри кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която благодари на проф. Игнатов за ентусиазма и свършената работа, защото това е поредният извор, който е изследван и анализиран от него.

Днешното събитие е изключително важно за нашия регион, който е богат на извори и реки – едни от най-ценните ни природни богатства. Водата е символ на живот, сила и здраве, а ние сме длъжни да бъдем пример за бъдещите поколения като опазим нашата природа чиста, защото тя е и наш дом, каза д-р Бояджиева.

Реклама

Кметът на с. Черни Вит – инж. Цветослава Христова също приветства присъстващите и отбеляза, че тази чешма е една от 11 на територията на селото. Тя отбеляза, че чешмата е изградена през 1939 г. изцяло от дарения от Димитър, Петко и Маньо, а майсторите са от с. Добревци.

Професор Игнатов разказа малко повече за анализа направен на чешмата, както и за водата като цяло, за неговите методи и изследвания. Г-н Игнатов отправи специални благодарности към ръководството на Община Тетевен за отличното взаимодействие през годините, както и към Димитър Димитров от с. Черни Вит за оказаната помощ при изследването на чешма „Света Троица“.

Събитието завърши с открит урок за планински води и околната среда с възпитаниците на ОУ „Георги Бенковски“ – с. Черни Вит.

Сред присъстващите на мероприятието бе и зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски.

Реклама