Отбелязахме 148 години от гибелта на Сава Младенов

Реклама

На 21 юни се навършват 148 години от смъртта на тетевенеца и борец за свободата на България – Сава Младенов. На лобното му място в Тетевен – м. „Козница“, традиционно се проведе възпоменателен митинг. Програмата на събитието бе подготвена от НПГГСД ,,Сава Младенов“ – гр. Тетевен, чийто патрон е безстрашният ни съгражданин, със съдействието на Община Тетевен.

Бяха поднесени цветя пред паметника на революционера, след което ученици от НПГГСД ,,Сава Младенов“ пресъздадоха последните часове на войводата – един достойно изживян живот с нестихващото ехо от думите му: ,,…Дързост, братя. Българското сърце няма да се уплаши от неприятелския нож. Смъртта пред юнашките очи е нищо!“.

________________________________________

Реклама

Сава Младенов е роден през 1845 година. Участник в Белградската легия на Раковски от 1867 година. Сподвижник и куриер на Левски, изпълнител на особени поръчки: „… виж Савата да дойде…, ще се плаща на черни души…“, ще запише Левски в джобното си тефтерче. Един от единадесетте Ботеви четници от Тетевен, жертва на поредно предателство и убит на 21 юни 1876 година в м. „Козница“, в Тетевенския балкан.

Реклама