НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен получи дарение от ценни книги

Реклама

В годината, в която НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен отбелязва своя 150 годишен юбилей, бяха дарени ценни книги на библиотеката му в рамките на Кампанията на ГЕРБ – Тетевен „Дари книга, подари прозорец към света!“. Това каза д-р Мадлена Бояджиева по време на предаването на книгите. Тя подчерта, че инициативата е направена с признателност към труда на всички в читалището и отправи пожелание просветителският огън между тези стени да пребъде.

Идеята е на Десислава Василева, провокиранa от остарелите спортни книги на рафтовете на библиотеката и желанието да бъдат събрани вдъхновяващи спортни книги и спортна история на България, да бъдат мотивирани младите и децата да четат, да пазят книгите, да са любопитни, знаещи, критични и информирани, особено в дни, в които все по-често виждаме книгите захвърлени до кофите за боклук, добави още кметът.

Бяха събрани най-ценните енциклопедични трудове за българския спорт и неговата история, книги, в които със златни букви е изписано името на легендата в бокса и зам.-кмет на Община Тетевен Свилен Русинов, биографиите на Христо Стоичков, Валентин Йорданов, Дан Колов, Паро Никодимов, историята на върховете на борбата и волейбола, които са емблематични за нашия град. Дарена бе и единствената енциклопедична книга за строителя Колю Фичето, която вече не може да бъде намерена, освен в частни колекции, пътеписи на проф. Николай Овчаров, заглавия на талантливите и признати Недялко Славов, Любен Петков и много други.

Реклама

Изключителна заслуга за успеха на нашата кампания имат г-н Николай Кръстев – човек, който живее за спорта и пише за него десетилетия – главен редактор на спортното списание на България – Спринт и г-н Цено Ценов – президент на Европейската федерация по борба и председател на фондация „Български спорт“, Българската федерация по волейбол, Кирил Войнов, приятели от други градове и граждани на Тетевен, отбеляза д-р Бояджиева и завърши като подчерта, че вижда как добрият пример става заразителен, радвайки се, че са се появили и други последователи на идеята.

Реклама