На 29 юни в Тетевен ще отбележат 200 г. от рождението на Петко Милев – Страшния

Реклама

На 29 юни в гр. Тетевен ще бъдат отбелязани 200 г. от рождението на Петко Милев – Страшния. Роден през 1819 в град Тетевен – той е заможен кожар и търговец. Член-учредител на Тетевенския частен революционен комитет и негов касиер от 1871 г.

Заедно с Димитър Общи и Станьо Врабевски организира Арабаконашкия обир и финансира начинанието. След разкриването на обира е арестуван и разследван от Софийска извънредна следствена комисия. Осъден на вечно заточение в Диарбекир.

Успява да избяга заедно със Станьо Врабевски, Бойчо Русев и Константин Доганов (1876). Установява се в Румъния. По време на Руско-турската война (1877-1878) е в състава на Българското опълчение. Умира в Тетевен през 1889 г. 

Реклама

Програмата на събитието ще включва:

  • 10:30 ч. – Отслужване на панахида и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Петко Милев – Страшния на входа на град Тетевен.
  • 11:30 ч. – Дискусия, посветена на героя, с участието на проф. Митев, проф. Павлов и проф. Петков.
  • 12:00-12:40 ч. – Представяне на отличените есета и презентации за живота и делото на Петко Милев – Страшния и връчване на наградите в залата на Общински съвет – Тетевен.

Освен посочените в програмата събития, във връзка с честванията ще се проведе и научна конференция „Борбите Български“ с начален час 15:00 ч. в х-л „Здравец“, отново в гр. Тетевен.

Реклама