Обзор 16 – 30 юни

Реклама

На 15 юни 2019 г. в местността „Десеткар“ /село Черни Вит/ се проведе възпоменателно честване по случай 143-та годишнина от героичната гибел на двамата Ботеви четници – капитан Никола Войновски и Илия Пандурски. Всяка година на това място Кметство Черни Вит и НЧ ,,Христо Смирненски 1925 г.“ организират възпоменателно честване и почитат с едноминутно мълчание саможертвата на героите. Вижте повече тук.


Д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, бе гост на тържествата по повод 1000 г. град Радовиш в община Радовиш, Северна Македония. Посещението бе по покана на кмета на Община Радовиш – Герасим Конзулов. Виж повече тук.

Реклама


Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, подписа поредните два нови договора с Държавен фонд ,,Земеделие“, осигуряващи 100% безвъзмездна финансова помощ. Единият от тях е за ремонт на централния площад в града, а другият предвижда изграждане на спортна площадка в с. Български извор. Вижте повече тук.


В град Тетевен бяха почистени паметниците на Петко Милев Страшния и Васил Левски. Дейностите бяха свързани с предстоящото честване на 200 години от рождението на Петко Милев Страшния, което ще се отбележи на 29 юни. Почистването бе извършено със спомоществователството на Фондация Българска памет и Фондация ,,Доцент Борислав Великов – Монтана“, като доц. Борислав Великов е потомък на Петко Страшния. Вижте повече тук.


На 22 юни в Тетевен се проведе четвъртото издание на Празника на Тетевенската саламура, което изпълни пл. „Сава Младенов“ със стотици жители и гости, дошли да опитат вкуса на автентичната рибена чорба. Бяха раздадени 2500 порции саламура, приготвени от тетевенски майстори–готвачи и представители от селата Васильово, Гложене, Черни Вит, Дивчовото, Голям извор, Български извор, Рибарица, както и НЧ ,,Развитие – 1931 г.“ – Рибарица, ученици от СУ ,,Георги Бенковски“ – Тетевен и безстрашните огнеборци от тетевенската пожарна служба. Вижте повече тук.


На 21 юни НПГГСД ,,Сава Младенов“ – гр. Тетевен, отбеляза своя патронен празник и 143 години от гибелта на героя Сава Младенов. На лобното му място в Тетевен – м.Козница, традиционно се проведе възпоменателен митинг. Вижте повече тук.


От 21 до 23 юни д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, посрещна делегация от побратимената община Радовиш, Северна Македония. Посещението им бе във връзка с договорения обмен между двете общини, съгласно подписания на 20.08.2018 г. Меморандум за приятелство и сътрудничество. Вижте повече тук.


В дните от 21 до 23 юни се проведе Общинско първенство по шахмат, което е част от календара на Общинската програма за занимания по интереси, направление „Спорт“. Събитието бе в памет на Алекси Милев – първият организатор на Международния шахматен фестивал, който се провежда традиционно в Тетевен. Вижте повече тук.


В началото на месец юли 2019 г. ще стартират ремонтни дейности на тротоарната настилка на ул. „Христо Ботев“ в гр. Тетевен. Дейностите са предвидени в участъка от магазин „Т-маркет“ до сградата на полицията. Ремонтът предвижда премахване на тротоарната настилка и поставяне на нови тротоарни плочки, съобщават от общинска администрация. Вижте повече тук.


9200 лв влизат в община Тетевен за работа с деца и ученици от уязвими групи след решение на Министерският съвет, който одобри допълнителни трансфери за целта в размер на 3 295 560 лв. по бюджетите на общините за 2019 г.  Вижте повече тук.


На 25 юни 2019 г. Д.ик.н. Янка Такева – Председател на Синдиката на българските учители, най-големият синдикат в България, основен член на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и главен коректив на българската образователна система, се срещна с председателя на Общински Съвет – Тетевен Мария Стойчева, зам.-кмета на Община Тетевен – Свилен Русинов и Главния експерт „Образование“ в Община Тетевен – Диана Лалева. На срещата присъстваха още Еленко Начев – Началник на Регионално управление на образованието – Ловеч, Куман Куманов – Председател на Общински съвет на СБУ в Тетевен и доц. д-р Божидара Кривирадева. Вижте повече тук.


На 26 юни 2019 г. в Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – гр. Тетевен бе открит Център по екология. Центърът по екология е едно изключително модерно пространство, решено с технологии на бъдещето, които ще допринесат за още по-високото качество на образованието в националната гимназия, като същевременно ще предложи и достъп до познания за околната среда на децата в детските градини и учениците от основните училища на община Тетевен, поднесени по интересен и интерактивен начин. Вижте повече тук.


На 29 юни 2019 г. се проведе Тържествено честване по повод 200 г. от рождението на Петко Милев – Страшния, известен и като Страшника. Пред емблематичния за град Тетевен паметник бе отслужен молебен за здраве и бе почетена паметта на големия български революционер, отдаден тетевенец и пламенен балканджия. Вижте повече тук.

Реклама