Тетевенският манастир „Св. пророк Илия“ отбелязва своя храмов празник (обновена)

Реклама

На 20 юли всяка година Православната църква прославя Свети пророк Илия – Илинден. В Тетевен един от символите на града – манастирът „Св. пророк Илия“ отбелязва своя храмов празник с тържествена литургия и курбан за здраве, а стотици жители и гости дойдоха, за да се помолят за здраве и благополучие.

На тържествената литургия, изнесена от отец Павел от с. Рибарица, в която се включи и църковния хор на тетевенската църква Всях Светих, присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на ОбС Тетевен – Мария Стойчева.

Всички присъстващи бяха възхитени от облика на обителта, година след края на нейното пълно обновяване с европейски средства. През пролетта на 2019 г. кметът на Община Тетевен, заедно с част от екипа й, засадиха рози на основните алеи в двора на манастира, както и червени сакъзчета по чардака на магерницата. За цветните градини се погрижиха служители по озеленяването, а за постоянната красота – леля Невена, която стопанисва манастира.

Реклама

В последните години тя посреща всички туристи, решили да посетят святото място и твърди, че откакто манастира е обновен, потокът на туристите не стихва, особено в почивните дни.

Преди храмовия празник, Община Тетевен постави в двора на храма и информационна табела на български и на английски език, представяща важните и любопитни факти за него и историята на Тетевен.

Реклама