Тетевенец предложи брак на приятелката си по време на Роженския събор

Реклама

Истинска сватба на събора на Рожен събра аплодисментите на множество непознати хора. На колене Марин Василев от Тетевен предложи брак на Никол Истаткова от София, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова и Димитър Тодоров.

Цялата компания живее в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и младоженеца, кума и брата на булката организират изцяло сватбата да се случи на ливадите без тя да знае, пише dir.bg.

„Аз от много време го замислям, въпросът е, че сега беше подходящият момент. Замислих го да е тук, защото тук е най-подходящото място, най-хубавото. Тук са Родопите, има гайди, народна музика, Николай Славеев и Валя Балканска. Младоженката и кумата са танцьорки от малки на народни танци“, каза младоженецът пред „Марица“.

Реклама

Марин предложи на бъдещата си съпруга в етноселището на поляните. Това е първата истинска сватба за пътуващото читалище „Бащино огнище“, каза създателят му и организатор на етноселището Ивайло Шопски.

„Толкова много емоции ни се събраха, първо плакахме на изпълненията на бесарабската българка “ Лийка думаше“ и „Облаче ле, бяло“, след това викахме горчиво и празнувахме, и играхме хора. Защото тук именно Никол и Мартин, вече Василеви, буквално ги оженихме. Мартин предложи на Никол на колене с пръстен, гърмяха пушки, хайдутите викаха, кумът беше на „седмото небе“. Това беше една изненада, булката не знаеше, че ще й се предлага брак.

И пред толкова много непознати те си казаха „да“. Това беше един изключително сантиментален момент под овациите на стотици хора. Роди се едно младо българско семейство. Аз им пожелах да имат поне 9 деца и да ги възпитават както те са възпитани. Защото тези прекрасни млади хора, всичките бяха в народни носии, играха хора и направиха жива картина с краденето на булката. Аз не се съмнявам, че те ще отгледат истински българи, които ще продължат това, което правим ние“, каза Шопски.

Реклама