Проф. Игнат Игнатов и кметът на с. Бабинци с обща идея за изграждане на чешма с планинска изворна вода

Реклама

Проф. Игнат Игнатов – директор на Научноизследователски център по медицинска биофизика (НИЦМБ) и Сергей Манев – кмет на село Бабинци, общ. Тетевен, проведоха среща за общата идея за направата на чешма, от която жители и туристи да набавят питейна вода. През изминалата седмица проф. Игнатов проведе среща с Кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която също подкрепи идеята.

Проф. Игнатов уточни, че изворът в селото е уникален за здраве и дълголетие, тъй като водата е по-мека поради надморската височина и съдържа минерали, които се наблюдават и в други зони, където живеят дълголетници. Проф. Игнатов публикува в Българско списание за обществено здраве, Министерство на здравеопазването, че хората, които пият вода и консумират храна, която е богата на калций, магнезий, цинк, манган, калий и натрий имат шанс да бъдет здрави и дълголетни. Тези минерали правят баланс в жизнения статус на човек. До извода проф. Игнатов достигнал при интервю от Лили Първанова за вестник ,,24 часа“ на най-възрастната двойка на Балканите Лалка и Павел Цветанови.

Освен водата, фасул, картофи, царевица, кисело мляко, малини и други плодове са полезни. В Бабинци има спомени за човек – Асан Силков, който е живял до 102 годишна възраст. Много хора тук, както и в планинските селища на Община Тетевен живеят над 90 г. На срещата проф. Игнатов и г-н Манев обсъдиха най-благоприятните места и условия за направата на такава чешма, която да бъде в удобство и на местните жители и на туристите.
Бабинци е предпочитана дестинация за много туристи. Съчетанието и с чист въздух при надморско ниво над 900 м определя селото като уникално. Оттук се откриват живописни панорамни гледки към билото на Стара планина с върховете Петрахиля, Равни камък, Вежен и др. Вижда се и Дунавската равнина. Оттук има екопътеки към Острич, Трескавец и Червен. На връх Острич (1067 м) е параклис ,,Покров Богородичен“. Връх Червен (1220 м) е с голяма площ като плато и е много красив за туризъм. На връх Трескавец (1152 м) има находки за древна археометалургия от 3200 г. Тук керамиката е сходна, както областта Лидия, Мала Азия. Доказателствата са от проучване на екип на БАН с ръковидител археолог Лъчезар Лазаров. 

Реклама

На 11 юни тази година, по време на десетото юбилейно издание на ,,Дни на планинската вода“ в Тетевен, бе представена информация за поставяне на информационна табела за извор ,,Бабинци“, със съдействието на Младен Милев. Тя се намира в началото на еко пътеката за Параклис ,,Покров Богородичен“.

Извор „Бабинци”
Изследването е направено със съдействието на доц. д-р Борислав Великов, праправнук на Петко Милев Страшния.
Водата има релаксиращ ефект нервна система
Спектрален анализ: проф. Игнат Игнатов
Състав: Акредитирана лаборатория „Eвротест контрол” ЕАД
Наименование на показателя Резултат от изследването (mg/l)
Натрий (Na) 0.47
Калий (K) 0.7
Калций (Ca) 54.0
Магнезий (Mg) 2.48
Желязо (Fe) 5.0 µg/l
Манган (Mn) <1.0 µg/l
Цинк (Zn) 0.003
Сулфати (SО4) 19.1
Хлориди (Cl) 2.9
Хидрокарбонати (HCО3) 154.0
Карбонати (CO3) <2.0
Други величини Резултат
Активна реакция (pH) 8.0 алкален
Електропроводимост 274 µS/cm

Реклама