Средно с 25 процента поскъпва водата за абонатите на ВиК – Ловеч

Реклама

Средно с 25 процента се увеличава от 1 септември цената на водата за абонатите на ВиК – Ловеч. В Луковит, Ябланица и в Априлци поскъпването ще е с повече от 30 на сто. В Ловеч, в Луковит, в Ябланица и в част от Априлци потребителите вече ще плащат по 3,11 лева за кубик, тъй като ползват три услуги – водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчни води, съобщава БНР.

В Угърчин и в Летница, където има само водоснабдяване и канализация, кубикът ще струва 2,32 лева, а в Тетевен и останалите населени места, където се ползва само услугата водоснабдяване, от 1 септември цената на водата ще е 2,10 лева с ДДС.

Изпълнителният директор на ВиК – Ловеч Данаил Събевски обясни причините за значителното поскъпване на водата:

Реклама

„Постоянно нарастващите заплати. През 2012 г. е последното повишаване на цената, когато минималната работна заплата е била 290 лева, а сега е 560 лева, т.е. почти двойно. Горивата и консумативите също са поскъпнали. Електроенергията е скочила с около 30 процента”.

От поскъпването на водата ще бъдат засегнати 50 хиляди абонати на дружеството. То обаче ще увеличи приходите си със 150 0000 лева годишно. Към момента несъбраните задължения към ловешкото ВиК са 1,8 милиона лева.

Реклама