Участници от над 60 населени места пяха и танцуваха в село Черни Вит по време на традиционния събор „От Тимок до Вита”

Реклама

На 24 и 25 август в село Черни Вит, община Тетевен се проведе  I Национален 39-ти Общински фолклорен събор на народното творчество „От Тимок до Вита”. В него се включиха около 150 фолклорни състава, групи за народни обичаи, инструменталисти и певци от над 60 населени места.

Традиционният събор се организира от Община Тетевен, Кметство Черни Вит и НЧ ,,Христо Смирненски 1925“ – с. Черни Вит за 39 поредна година, като с решение на ОбС-Тетевен по предложение на Кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева от м. юли, съборът стана национален.

Националният събор бе открит от Кмета на селото – Цветослава Христова и Председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, която поздрави всички участници от името на Кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Журито бе в състав с председател Галя Петрова-Киркова – доцент, доктор по народно пеене в Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив и членове Валентин Атанасов и Ивайло Стоянов.

Реклама

Зам.-кметът на Община Тетевен – Свилен Русинов присъства на официалното закриване на събора, като отличи със специалната награда на Община Тетевен представителите на с. Галата, а наградата на ОбС-Тетевен връчи на с. Рибарица. Кметът на с. Черни Вит пък награди от името на Кметство Черни Вит участниците от с. Кардам и със специалната награда на НЧ ”Христо Смирненски 1925” – с. Черни Вит състава от с. Глогово. Наградата на журито получи ОУ „Георги Бенковски”- с. Черни Вит, а отличията за най-млад и възрастен участник получиха Радея Петкова, на 4 г. от гр. Тетевен и Цана Бочева, на 94 г. от с. Голец. Танцовите състави на с. Торос, с. Черни Вит, с. Български извор, гр. Тетевен, с. Гложене и с. Рибарица получиха специални награди от модна къща „Перлита“.

Ден преди откриването на фолклорния събор жители и гости на селото имаха възможността да се насладят на прекрасен концерт на певицата Ана-Мария. Там бе и д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен.

Реклама