Ученици отправиха апел към шофьорите за повишена бдителност на пътя

Реклама

Акцията е съвместна инициатива на инспекторите от Детска педагогическа стая при РУ-Ловеч и Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Ловеч.

В рамките на традиционната националната акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” , която продължава  до 31 октомври 2019г.  РУ Ловеч и местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни инициираха специализирана полицейска операция, като по този начин се обхваща  и периодът от 23 до 29 септември, който е обявен за Седмица за превенция на детската пътна безопасност. На 28-ти септември ще се проведе и Ден на превенцията, който на национално ниво ще се състой в гр.Плевен, домакин на традиционния XXVII Национален конкурс „Пътен полицай  – 2019“.

Учениците, съвместно с полицейски служители контролираха пътното движение и призоваха водачите чрез флаери и лично послание  за повишено внимание на пътя. 

Целта на инициативата е изцяло превантивна и е насочена към повишена бдителност и привличане вниманието на всички участници в пътното движение, спазване на Закона за движение по пътищата, толерантност и уважение към другите участници в движението. Всеки водач на превозно средство трябва да осъзнае, че качвайки се в автомобила си поема отговорност за децата, които са на тротоарите или пресичат  пътното платно.

Реклама

Статистика на ОД МВР-Ловеч за пътни инциденти с деца до 17 години:

В периода от  01.01 до 31.08.2019г. 47 деца са станали участници в общо 35 пътни инциденти, като от тях 9 са тежко ранени, 30 са леко пострадали, а 8 са без последствия след инцидента. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че 29 деца са  пострадали като пътник в превозни средства, в качеството им на пешеходец пострадалите деца са 8, а 10 деца са пострадали при пътни инциденти в качеството си на водачи на превозни средства.
За сравнение в периода от  01.01 до 31.08.2018г. 42 деца са станали участници в общо 35 пътни инциденти, като от тях 5 са тежко ранени, 2 деца са загинали /1 дете е загинало в качеството си на неправоспособен водач на мотоциклет и едно като пътник в МПС/ и 26 са леко ранени, а 9 са децата които на са потрадали при катастрофите. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че 21 деца са  пострадали като пътник в превозни средства, в качеството им на пешеходец пострадалите деца са 7, а 14 деца са пострадали при пътни инциденти в качеството си на водач на превозни средства.

Реклама