Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч е започнала повторни проверки

Реклама

Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч е започнала повторни проверки в т.нар. задни дворове. Целта е да се установи дали има стопани, които са получили обезщетения за доброволното ликвидиране на свинете и пак отглеждат домашни животни, както и такива, които са получили средства, без да са отглеждали прасета.

В ловешкото село Радювене при вчерашна проверка по сигнал е установено лично стопанство с едно прасе, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Росен Федерчев. Ще бъдат предприети мерки спрямо собственичката, както е по закон. По думите на Федерчев няма постъпили сигнали за хора, които не са отглеждали прасета, а са получили обезщетения.

Около 880 стопани са били обезщетени в Ловешка област, заяви за БТА председателят на областната епизоотична комисия и заместник-областен управител Илиян Тодоров. По думите му има сигнали за стопани, които са заклали доброволно своите прасета, но не са били включени от кметовете на населени места в списъците за обезщетение. „Има кметове, които не са обърнали внимание на подадените заповеди и не са се съобразили с тях“, добави Тодоров. Той каза още, че хората, които са получили обезщетения, без да са отглеждали прасета, ще връщат пари, вероятно ще бъдат и глобени – „ще се действа по закон“.

Реклама

На днешното заседание е било решено да се позволи добиването на дървесина в зоните Б и В от 200-километровата инфектирана зона край Дебнево, където бе установено отстреляно диво прасе с африканска чума. Остава забраната за зона А, с площ 3,14 кв. км. През почивните дни, когато бе дадено началото на ловния сезон, ловните дружинки на територията на Регионална дирекция по горите – Ловеч са отстреляли 260 прасета, като 30 от тях са в Плевенска област. Пробите от тях са изпратени до акредитирана държавна лаборатория в София, резултатите се очаква да бъдат готови до края на работната седмица

Реклама