Тържествено бяха отбелязани 164 г. от рождението на тетевенеца Тома Васильов Цоков

Реклама

На 11 октомври 2019 г.  с тържествена програма бяха отбелязани 164 години от рождението на един от строителите на съвременна България,  видния тетевенец, обществен деец и крупен дарител за благото на България и Тетевен – Тома Васильов Цоков. Събитието се състоя пред барелефа на общественика, намиращ се на сградата на Община Тетевен, който бе открит на 1 ноември 2017 г.  

Учениците от СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен представиха на събралото се множество изключително богатата и значима житейска, творческа и обществена биография на Тома Васильов, Анаид Асенов, ученик в 12 кл. в НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен и стипендиант на Общинска фондация „Тома Васильов“ – гр. Тетевен, поднесе тържествено слово от името на всичките 85 ученици и 48 студенти – стипендианти на фондацията и благодари за подкрепата, която име оказана през годините. 

Председателят на Общинска фондация „Тома Васильов“ – гр. Тетевен – Мария Стойчева напомни на всички заветите на почетния гражданин на Тетевен да помагаме на другите, да съхраним корените си и укрепим устойте към по-доброто бъдеще, подкрепяйки всички обществено значими каузи, които ни съхраняват като нация. Тя представи накратко част от подкрепените от фондацията проекти в последните години и още веднъж подчерта, че Тома Васильов дори и 164 г. след рождението си, е живият и активен духовен участник в развитието на Тетевен и България и днес, защото той продължава да ни подкрепя ,а  мерилото, с което следва да се измерваме ние –живеещите днес, е благородството на предците ни! 

Реклама

Програмата завърши с музикално изпълнение на ученици от НУ „Хаджи Генчо“, което бе посветено на Тетевен.   

Венци и цветя бяха поднесени от името на Общински съвет – Тетевен, Община Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен и ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, Народно читалище „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, Исторически музей – гр. Тетевен, политически партии и граждани. 

Реклама