Тетевен отбеляза своя празник – 142 г. от Освобождението на града и Деня на народните будители

Реклама

На 1 ноември 2019 г.  тържествено бяха отбелязани 142 г. от Освобождението на гр. Тетевен и Деня на народните будители.

В двора на храма Всях Светих“ в гр. Тетевен отец Павел отслужи в присъствието на общественици, граждани и ученици панихида пред паметника на загиналите за Освобождението на Тетевен руски воини. В знак на признателност пред паметта на всички, дали живота си за свободата на Тетевен, цветя бяха поднесени от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, ПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, Исторически музей Тетевен, Общинска организация на Съюза на ветераните от войните в България – Тетевен, Общинска организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Тетевен, представители на общинските структури на ПП ГЕРБ, БСП и ВМРО, будни деца, ученици и граждани.

Програмата продължи с тържествено шествие от църквата до площад „Сава Младенов“, в което се включиха стотици граждани, независимо че 1 ноември е работен ден. То премина под звуците на победоносни български маршове, изпълнени от Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки на гр. Троян.

Реклама

Борис Врабевски – В.и.д. Кмет на Община Тетевен поздрави гражданите на Тетевен, произнасяйки празнично слово. Той честити Празника на Тетевен и Деня на народните будители, като напомни, че Тетевен е вечен град, съхранил своята многовековна история, преборил неволите на времето, погребал децата си под пепелищата, оставени от Кърджалиите през 1801 г. и възкръснал, за да пребъде и приветства с мощен камбанен звън, от камбанарията на църквата „Всях Светих“, Свободата, а днес да се развива и върви напред. Той издигна тържествено знамето на община Тетевен на пл. „Сава Младенов“.

Мария Стойчева – Председател на ОбС – Тетевен напомни на присъстващите личностите, които останаха със златни букви в историята на Тетевен и България и честити празника, пожелавайки на тетевенци здраве и силен дух. Гост на тържеството бе и Илиян Тодоров – Зам. Областен управител на Област Ловеч, които също честити празника. Празничната програма завърши с концерт на Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки на гр. Троян, който въпреки лошото време, успяха да накарат дошлите на площада да потанцуват.

Ден по рано, на 31 октомври, по покана на Община Тетевен, пред жители и гости на града, Левски възкръсна, за да ни напомни за стойността на свободата, морала и достойнството, макар и за малко, благодарение на Веселин Плачков и Христо Мутафчиев, които пресъздадоха последните дни на великия революционер чрез театралната постановка „Разпитът“. Борис Врабевски – В.и.д. Кмет на Община Тетевен приветства актьорите и им благодари за изнесения урок по родолюбие, а на свой ред те честитиха празника на Тетевен и напомниха, че на 31 октомври през 1869 г. е създаден Българския революционен централен комитет (БРЦК), като присъстващите отдадоха почит към паметта на всички, които са дали своя принос за свободата на България.

Реклама