Официална делегация от с. Голям извор взе участие в празниците по случай 180 години от създаването на Основно училище „Вук Караджич“ в с. Велики извор

Реклама

На 6 и 7.11.2019 г. официална делегация от с. Голям извор, водена от новоизбрания за втори мандат кмет на селото – Илиян Маринов, взе участие в празниците по случай 180 години от създаването на Основно училище „Вук Караджич“ в с. Велики извор, община Зайчар, Република Сърбия, където преди столетия са се преселили местни жители от Голям извор.

Училището е създадено през 1839 г., като новата училищна сграда е построена през 1984 година. Днес в него учат 110 деца от първи до осми клас и работят 32 души персонал.

Делегацията беше посрещната от Председателя на сдружение „Великоизворски корени“ – Радивое Стойчич и Директорката на училището – г-жа Виолета Глишич. От името на голямоизворени и от ОУ „Васил Левски“, с. Голям извор бяха поднесени поздравителен адрес и подаръци.

Реклама

Вечерта делегацията беше гост на официалния празник.

В проведените разговори между ръководствата на двете училища беше обсъдена идеята на сдружение „Великоизворски корени“ през лятната ваканция 2020 г. група деца от 5-8 клас да участват в едноседмично зелено училище в с. Голям извор заедно с децата от селото, като в рамките на престоя да се запознаят с местни културни, исторически и природни забележителности в Тетевенско, да участват в съвместни спортни инициативи и най-вече да научат повече за историята на Голям извор.

Реклама