Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия бе отбелязан със специална младежка инициатива на Община Тетевен

Реклама

Община Тетевен, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и доброволци от БМЧК проведоха специална младежка инициатива и информационни срещи по безопасност на движението във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005 г. през ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, а от 2014 г. денят е третата неделя на ноември.

На 13 и 14 ноември в училищата в с. Галата, с. Български извор, с. Градежница, с. Глогово, с. Черни Вит и с. Голям извор бе проведена информационно-разяснителна кампания за безопасност на движението, рисковете при неспазване на правилата, шокиращата статистика с висока смъртност при пътни инциденти и пострадали хора, засягаща Европа и мерките, които всеки трябва да предприеме, за да опази своя живот и този на другите.

На 15 ноември в салона на Община Тетевен пред ученици на възраст от 12 до 19 г. от всички училища в гр. Тетевен, освен презентация за Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, бяха представени 10-те най-въздействащите разяснителни и превантивни видеа за поведение на пътя, излъчени по националните телевизии на няколко европейски държави. Те са насочени съвременни модни увлечения, които възникват като проблеми – например употреба на телефон и неговите функции за забавление и слушалки при шофиране и движение на пешеходец, занижено внимание поради умора и употреба на алкохол и наркотични вещества от всички участници в движението. Участниците споделиха свои лични впечатления и проведоха конструктивен диалог едни с други за безопасността на движението. Чрез креативен уъркшоп те сътвориха свои картини на безопасността на движението и отправиха своите апели към гражданите на Тетевен посредством тях. Паната бяха поставени на ключови места, за да ангажират вниманието на малки и големи и повишат информираността, а в следобедните часове учениците склониха глави пред жертвите на пътнотранспортни произшествия, като символично поставиха цветя на пешеходни пътеки в централната градска част.

Реклама

Събитието бе подпомогнато от неформалната инициативна група „Шансове-Тетевен“, която има фокус върху неформалното образование и подкрепа на младежта чрез повишаване на информираност по обществено значими теми. За сигурността на младежите и безопасността на движението на акцията се погрижиха от РУ – Тетевен – МВР.

Всички заедно изразяваме нашата дълбока почит към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, които всеки ден оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за техния живот.

Община Тетевен призовава гражданите да допринасят ежеминутно за безопасността на движението и за намаляване броя на пострадалите при движението по пътищата, защото отговорността към човешкия живот на другите и себе си е споделена отговорност!

Реклама