НЧ „Съгласие 1869“, гр. Тетевен ще отбележи своята 150 годишнина

Реклама

На 3 декември, от 18.00ч., в театралния салон на НЧ „Съгласие 1869“, гр. Тетевен ще се състои Юбилеен спектакъл „150 години традицията среща бъдещето“. Събитието е посветено на 150 годишнината на читалището.

История в дати:
През 1869 г. Будни тетевенски родолюбци основават първото читалище в Тетевен. По това време освен като читалище, то е служело за прикритие на дейността на създадения от В. Левски тaeн революционен комитет „Кардан“. Читалището се е помещавало в старото мъжко училище, където е била и неговата книгопастерница (библиотека).

През 1872 г., след разкриването на Арабаконашкия обир, имуществото на читалището – книги, архив и пари, е конфискувано. Така до Освобождението Тетевен остава без читалище.

Реклама

1895 г. е годината, през която читалището е възстановено. От тогава то носи и своето сегашно име – „Съгласие 1869 г.“. Пръв председател е бил Димитър П. Ковач. Пръв библиотекар – Лазар Шейтанов. През тази година читалищното настоятелство приема първия „Правилник за библиотеката и читалнята“.

Председателят на читалището Димитър Ковач прави голямо дарение през 1901 г. и основава фонд „Ковач“, чрез който читалището се издържа.

1910 г. е годината, в която е открита първата новопостроена сграда на читалище „Съгласие 1869 г.“ – с добре уредена читалня, библиотека, театрален салон, кино и бюфет. През 1911 г. се открива музейна сбирка и започва събирането на старини от гр. Тетевен и околията.

Читалището започва издаването на свой печатен орган – вестник „Тетевенски вести“ през 1925 г. Това е двуседмичен вестник за икономически живот, култура и просвета. През 1943 г. библиотеката е подредена по т. нар. „десетична система“ и се разделя на два отдела – юношеска и библиотека за възрастни.

В периода 1940 – 1941г. тогавашният кмет на град Тетевен – Марин Стоев, спасява читалището и извършва основен ремонт на сградата. Читалището вече има нов салон, с нов прожекционен апарат. За заслугите си г-н Стоев получава грамота през 15.12.1940 г., издадена му от читалищното настоятелство. Той е и почетен гражданин на град Тетевен.

През 1955 г. в местността Синчец се открива лятна читалня, работеща през месеците юли и август. През 1978 г. от общия фонд на библиотеката се отделя Отдел „Изкуство“ (книги, ноти, графика, грамофонни плочи).

Реклама