Властите разследват убийство на сърни

Реклама

Във вторник между селата Черни Вит и Дивчовото в община Тетевен Христо Стоянов, инспектор в дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“, е открил две убити и обезкостени бременни сърни. Според съобщението от неговия фейсбук профил (шокиращите фотографии можете да видите тук), сред останките се виждат и ембрионите на неродените сърнета.

Нарушението

Според разпоредбите на Приложение 4 на Закона за лова и опазване на дивеча ловът на женски сърни и приплоди (сърнета от предишно раждане) е ограничен до два месеца годишно – от 1 септември до 30 октомври. Ограничението се налага от размножителния период на сърните и нужната грижа за опазване на малките им. За сръндаците (мъжките сърни) периодът на разрешен лов е от 1 май до 30 октомври, като отново зимните месеци са забранени. Така независимо от пола на животното, сърните не могат да бъдат ловувани в периода ноември – април.

Наказанието за такова нарушение е от 1000 до 10 000 лв., но не по-малко от трикратния размер на причинената щета. Това гласи чл. 86 от Закона за лова и опазване на дивеча за бракониерство на едър дивеч.

Реклама

Разследването

Христо Стоянов разказа за „Дневник“, че е подал сигнал за бракониерското нарушение до контролното звено на РДГ-Ловеч в Тетевен, което е компетентният орган по охраната на дивеча в района. Самият той като служител на дирекцията на Парк „Централен Балкан“ няма правомощия в случая, защото убитите сърни са намерени извън територията на националния парк.

Към момента „Дневник“ не успя да се свърже с разследващите случая служители на РДГ-Ловеч. Регионалната дирекция по горите е звено на Изпълнителната агенция по горите, а нейното звено за контрол на горските дейности е изнесено в офис в Тетевен.

Източник: Дневник

Реклама