За 3 дни установиха подпалвача на леки автомобили в Троян

Реклама

Благодарение професионалната работа на криминалистите от РУ Троян под ръководството на Окръжна прокуратура Ловеч в рамките на 3 дни е установен извършителят на палежа на леки автомобили в Троян. Това обяви Валентин Вълков – административен ръководител на Окръжна прокуратура Ловеч, по време на брифинга с участието на ст.комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч.

Лицето от вчера е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ , а от прокуратурата допълниха още, че с прокурорско постановление за 72 часа е задържан и подбудителят на престъплението. На брифинга стана ясно, че двете задържани лица са на 38 и 27 години и са от гр.Враца, криминално проявени са и срещу тях в миналото са образувани досъдебни производства за средни и леки телесни повреди, но до момента не са осъждани. Двамата са работили за определен период от време в едно от казината в гр.Троян. 

Валентин Вълков разясни, че  процесуално следствените действия по установяване на мотивите за престъплението продължават, като в ход е разпитване на свидетели и изготвяне на експертизи. Целта на палежа е бил 1 от изгорелите 7 леки автомобили, който е пострадал и най-малко.  За щастие на живущите в квартала и благодарение бързата намеса на РСПБЗН-Троян е предотвратена много по-голяма опасност, тъй като едно от горящите МПС е било с газова уредба.

Реклама

На брифинга на ОД МВР-Ловеч и Окръжна прокуратура стана дума и за откритите в началото на седмицата край луковитското село Торос цистерни с течност. От прокуратурата заявиха, че първоначално в изоставена сграда са открити 6 цистерни /в това число и 1 празна/ всяка с вместимост по 1000л. пълни с неустановена течност, а ден по-късно е задържан и камион натоварен с още 4 подобни цистерни. Всички цистерни са иззети и са откарани на оторизирана площадка в гр.Луковит, където се съхраняват под охрана. Към този момент институциите все още нямат яснота какво точно е веществото във всяка от цистерните, но най-вероятно то е различно тъй като това от цистерните в камиона се е втвърдило, а това намерено в цистерни в изоставената сграда продължава да е в течно състояние.

От полицията и прокуратурата са единодушни, че и по това досъдебно производство продължават активни процесуалноследствени действия. Съобщено беше още, че с  постановление на наблюдаващия прокурор е възложено на оторизирана фирма да извърши химически и токсикологичен анализ на веществата в цистерните, след което те ще бъдат предоставени на фирма, която има право да транспортира и преработва опасни вещества.

Според прокуратурата категорично е установено, че става въпрос за опасни вещества по смисъла на закона. В хода на разследването двамата задържани за 24 часа в неделя шофьор и пътник в камиона  с четирите цистерни са заявили, че пътуват от Ботевград към площадка за отпадъци във Велико Търновска област. Старши комисар Маринов уточни, че след проверка е установено, че въпросната площадка във великотърновско е затворена в края на миналата година.

Работа по досъдебното производство за превозване на опасни вещества продължава.

Реклама