Как да намалим риска от заразяване с новия коронавирус?

Реклама

По данни на Световната здравна организация (СЗО) коронавирусите са семейство вируси, които заразяват животни и хора. Някои човешки коронавируси могат да причинят леки инфекции с подобни на настинка оплаквания, други обаче могат да предизвикат по-тежко боледуване. Някои коронавируси, които засягат животните, могат да се предават на хората – т.нар. зоонози.

Вирусът 2019-nCoV е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран преди това при хората. Разпространението на нови вируси сред населението винаги е свързано с притеснения за общественото здраве, особено ако не са добре известни характеристиките на вируса, как се разпространява сред хората, колко тежки са причинените инфекции и как трябва да се лекуват.Човешките коронавируси обикновено се разпространяват по въздушно-капков и контактно-битов път.

Вирусът може да предизвика както леки грипоподобни симптоми, така и по-сериозно боледуване. Възрастните хора и тези, които страдат от някои хронични заболявания, намаляващи имунната защита, са по-уязвими и при тях инфекцията може да протече по-тежко. На този етап повечето случаи на заболели са регистрирани в Китай, но има данни и за други държави и континенти, в т.ч. и Европа. Все още информацията, с която се разполагаме, е недостатъчна, за да се прогнозира бъдещото развитие и разпространение на епидемията.

Реклама

Как да се предпазим?

Препоръките на СЗО към обществеността за намаляване на риска от заразяване включват спазване на правилата за лична хигиена и безопасно приготвяне на храната:

– Често измиване на ръцете със сапун и вода или кърпички на спиртна основа; особено след директен контакт с болни хора или тяхната среда;

– Често проветряване на помещенията, както и дезинфекция на подове и на други повърхности;

– Устата и носът да се покриват с предпазна маска, а при кашляне или кихане да се покриват с кърпичка, ръкав или сгънат лакът;

– Да се избягва незащитен близък контакт с човек с кашлица или температура;

– При повишена температура, кашлица и затруднено дишане, да се търси медицинска помощ;

–  Да се избягва контакт с живи или умрели селскостопански или диви животни, особено в засегнатите региони;

–  Храната и особено месото и продукти от животински произход, да се подлагат на добра термична обработка;

Реклама