Шофьорите да изпълняват разпорежданията на Пътна полиция и ограниченията по републиканските пътища, въведени заради обилните снеговалежи

Реклама

Шофьорите да изпълняват стриктно разпорежданията на Пътна полиция и да спазват временните ограничения за движение, въведени по републиканските пътища поради обилните снеговалежи и силния вятър. За това призоваха на брифинг в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“ представители на АПИ и Пътна полиция.

Опитахме се да ограничим движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, за да осигурим възможност на пътноподдържащите фирми да  почистят републиканските пътища. Освен силният снеговалеж, сериозни проблеми създадоха неподчинението на водачите предимно на тежкотоварни автомобили, които не спазваха ограниченията, както и превозните средства, които не са подготвени за зимните условия“, каза инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

В момента на автомагистрала „Хемус“ има 64 тежкотоварни камиони и това се дължи на неспазване на разпорежданията на Пътна полиция и навлизане в автомагистралата без добро оборудване на автомобилите, посочи инж. Евгени Генчев, директор на „Техническата дирекция“ на пътноподдържащата фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Първият, който забуксува, блокира след себе си останалите и в момента 64 тежкотоварни камиона стоят на автомагистрала „Хемус“ при „Витиня“. Те ще тръгнат, след като намалее интензивността на валежа, обясни Генчев. Той информира, че за последните 24 часа на терен са работили 180 машини и 240 работници, изразходвани са 2000 т сол и 32  т калциев двухлорид за обработване на настилките на автомагистралите.

Реклама

Началникът на Националния координационен център за безопасно движение по пътищата главен инспектор Владислав Павликянов съобщи, че по молба на българската страна е спряно движението на тежкотоварни автомобили на румънска територия при ГКПП Дунав мост –  Русе и ГКПП Дунав мост – Видин.  Той  призова шофьорите, ако предприемат пътуване, това да е в наложителни случаи и превозните средства да са оборудвани с вериги. Искам да отправя апел към водачите да спазват ограниченията, въведени от Пътна полиция. Санкцията за неспазване е много висока – 1000 лв. е глобата и три месеца лишаване от правоуправление, добави той.

Основните направления са проходими при зимни условия за моторните превозни средства до 12 тона, каза инж. Досев. Настилките на главните пътища са добре почистени и обработени, с изключение на област Разград и високопланинските проходи „Петрохан“, „Република“, „Шипка“ и „Троянски“, които са затворени за движение за всички автомобили.

Над 1200 машини са обработвали пътните настилки. Надявам се максимално бързо да възстановим движението и за тежкотоварния трафик, каза инж. Даниел Иваничков, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ. Всичките ни действия са с цел безопасност на движението.

Реклама